Tuesday, December 10, 2013

Something is wrong

Okay..

Result untuk sem 1 dah dapat. Alhamdulillah syukur. Btw.. aku dapat phone baru dah. Samsung. Jangan tanya jenama apa dan harga brpa Like i will tell you the whole story.. Cause i wont.

Minggu ni semua sbuk dengan preparation malaysian broadway. I must said.. aku suka hidup dalam kesibukkan ni. I love arrange events and activities. Malaysian broadway ajar aku mcm mana nak handle org yang x nk beri kerjasama dan sabar.. dannnn... macam mana nak sampaikan sesuatu maklumat secara ringkas dan cepat. Yeah..

Alhamdulillah. Penglibatan untuk english week kali ni lebih memberansangkan dari sem 1. Hehheh. Semakin matang kot
Cikgu yang cakap. Ok r

See u soon.

Saturday, December 7, 2013

a thought that you wouldn't care to listen

hye.

post ni x penting pun. sengaja update sebab aku sendiri pun dah naik menyampah tgk post yang sama dalam blog. hahahhaha.

malam semalam ada program ladies night. pagi ada perlawanan futsal dengan bola jaring dan sukaneka. petang ada explore race. malam.. majlis busana dan persembahan.

ok. yang baik itu dari Allah dan yang buruk itu semua dari kita manusia yang serba lemah. kan? itu aku faham. tapi kita boleh berusaha. kita boleh prepare dan manage. tapi, mampukah kita menjalankan semua yang dirancang? well, aku x rasa MPP jenis suka buat kerja sambil lewa. i mean, kalau ada salah dan silap.. mesti ada kesulitan. they are human too after all. besides, korang jugak yang undi diaorang. so, salah sape? :P ada yang marah MPP sebab bagitahu event ni last minute. ada yang marah pengadil sebab pengadil game x tgk keseluruhan sampaikan bola masuk jaring jadi isu. ada yang marah.. syarat2 untuk buat persembahan tak diberitahu dan menyusahkan pelajar. dan macam2 lagi..

senang cerita.. pada aku.. persoalannya sekarang..

APA MOTIF DAN KEBAIKAN LADIES NIGHT? tu je. kalau x de kebaikan.. jangan anjur lah. senang cerita. kalau x de ladies night pun.. korang melaram jugak pergi kelas. x berapa nak different pun. hehe

so, adik2 yang nak jadi MPP besok.. jangan anjur ladies night. nanti kena teruk2 walaupun korang dah try buat sehabis baik.. biasa lah.. menunding jari itu memang mudah. kan? tapi kalau nak anjur jugak... buat lah sehabis muslimah yang mungkin. sapa pun x boleh nak cakap apa. kalau ada yang pertikai jugak.. kita.. booo sama dia. hahaha. yang penting.. cuba dapatkan kerjasama. tu je yang paling penting. serious.

aku pergi ladies night pakai baju kuliah je. hehehhehehehheeh.

ada je kawan aku yang tak puas hati (bukan dengan MPP) pergi ke majlis dan mood yang x bestttttttt.. aku mood senang exited. memang x ngam jugak la. sekajap aku exited.. sekejap aku boring... but mostly aku boring sebab.. kawan aku semua x de mood. hahahaha. environment..

tapi ada la aku rasa.. sorang kawan aku ni.. dia ada feeling tak puas hati dekat aku. cemburu? geram? menyampah? aku pun x tahu.. but then.. aku pun ada ja perasaan tak puas hati kat dia..dulu laa (cerita lama) tapi skrg dah malas nak layan rasa tu.. bazir masa.. cukup la aku pendam then terkubur melalui masa yang berlalu pergi. cewahh ayat! hahhaa

takpe. nanti aku slow talk dengan dia.

oh, lupa nak cakap. aku ni poyo.. gedik.. kasaq, ngada2.. dan banyak lagi.. so, x payah nak buat muka menyampah sangat lah kat aku kalau aku buat poyo dengan hang. sebab aku dah cakap awal2 aku ni poyo. hehe. tgk, masih berkelakuan poyo. *setakat ni x jumpa lg org yg tgk secara menyampah kat aku. aku x nampak lagi. belakang aku.. lantak korang lah*.

thats all from me. tq.






Wednesday, November 6, 2013

i'm going.. *sigh*.

salam..

alhamdulillah.. aku dah siap packing beg. :) huhuhu.. aku bukan nak berkeluh-kesah tapi.. rasa sedih pula bila nak tinggalkan mak dan abah aku untuk dua minggu ini. walhal, waktu cuti semester. so sad. tengok abah aku macam sedih, mak aku pula macam nak tak nak bagi aku pergi.. MACAM. i don't know. banyak sangat masa aku yang tidak diluang bersama mereka. macam ini ke aku untuk alam pekerjaan nanti? harap-harap tak. mak abah aku dah bagi makan pakai cukup *tgk la body. tough. vitamin ABDCE semua cukup. :P*. ajar itu ini dekat aku. kalau ada kekurangan dan silap.. bukan salah mak abah aku, tapi salah aku yang belum bijak berfikir. kasih sayang melimpah-limpah untuk aku. itu yang aku ni nampak macam anak bongsu. kui3.. so, kalau boleh.. InsyaAllah.. aku nak balas jasa mak abah aku nanti..

so,here i am.. menghabiskan masa-masa yang ada dalam rumah ni. serious, rasa nak menangis pula bila fikir esok dah nak bertolak. sedih rasa bila mak aku mengadu rindu aku.. sedih rasa bila tak boleh tolong mak aku packing barang nak pindah rumah. paling sedih bila teringat aku dah jarang bergurau senda dengan mak. OMG. aku boleh menangis sekarang jugak. hahha. anak manja. rasa bahagia tak terkata bila mak masak untuk aku. nasi lemak. sedap kot. baru merasa air tangan mak. kalau kat ds, org tu masak pastu dok marah2. macam x ikhlas. lain la mak. mak masak dengan kasih sayang :'). pernah rasa masakan dengan kasih sayang? sedap kan? aku terharu bila mak aku masak sebab.. aku tahu mak aku sibuk.. cikgu kan? tambah-tambah lagi perjumpaan waris nak dekat. parents x semua membantu. salah sikit melenting. macam cikgu ni hamba depa. kadang-kadang anak yang belajar kat sekolah tu lagi betul daripada cikgu. kadang-kadang aku tertanya, kalau mak bapak x respect kat cikgu, macam mana anak-anak nak hormat, dengar cakap cikgu? dimanakah berkat sesuatu ilmu kalau adab kepada guru tu tiada? berkat x? maybe sebab tu, ramai anak muda ponteng sekolah. maybe sebab tu, pelajar kita x berapa nak maju. maybe? aku tak tahu. tapi korang pandai-pandai lah fikir kesan x hormat guru. :) especially if you are parents.

so, tu lah..hmm.. mak aku ada tanya nak hp apa.. aku cakap la samsung note 3. mak aku nampak eager sangat nak beli.. tapi aku x kisah pun kalau mak aku tak beli. aku cakap je *gatai mulut*. aku sangat2 x nak susahkan mak aku. cukup la dia bekerja nak bagi makan kat aku. atau, maybe tu bahasa halus mak aku nak bagi hint aku jarang call dia? sorry mak T.T

mak aku nak sangat bawak aku pi bercuti luar negara. hmm.. sabar ye mak. nanti ecah kumpul  cukup duit.. ecah bawak mak pi mana ja mak nak. okay? mak tunggu sat ja. nanti ecah dah kerja.. insyaAllah mak rilek goyang kaki je. mak bersara lah jadi cikgu.. biar ecah tanggung mak. ok?

ok. berhenti sedih2. sebab aku tahu, kalau aku sedih mak aku lagi sedih. dan bila mak aku lagi sedih, aku akan jadi lagi lagi sedih. dan bila aku jadi camtu mak aku lak jadi lagi lagi lagi lagi sedih.. dan aku pulakkk.. arghh.. begitu lah putarannya. sedih x habis. hahahha

so.. harini makan durian. haritu cakap nak makan durian last2, abah beli dah harini. see? anak manja. hehehehhehehehehehe. :P

hmm.

wow. aku kagum jugak dengan diri aku. aku x balas mcj harini. x banyak. selalu kalau kawan aku mcj, aku balas je. harini, entah la. sorry. setiap orang ada masalah dan aku perlukan masa bersendirian. masa berfikir. masa untuk segala-galanya.

seriously.. luka yang dalam meninggalkan parut, dan untuk menghilangkan parut.. ianya memerlukan masa yang sangat lama. dan serious cakap, susah. :) so.. be patient. maaf tu dah pasti.. already forgive you.. its just that.. i need time to forget. this is the effect of keeping it everything in your heart. mungkin kita orang yang jenis taram atau senang cerita pendendam.. tapi aku, jenis taram yang simpan dalam hati.. hadam segalanya sampai.. aku sendiri x boleh nak kawal *which is not good* . bila sampai limit, aku burst sedikit rasa dan rasa itu mengganggu segala-galanya walhal dalam hati aku masih ada "rasa itu". lainlah hang, punya bicara yang bisa menusuk mana2 kalbu dengan kata2 yang boleh menjadi pedang atau madu pada sesiapa yang kau bicarakan. senang cerita.. hang diibaratkan landak yang ada duri tajam sebagai SHIELD dan aku hanya kura-kura yang bersembunyi disebalik cengkerang. tidak berbisa cukup sekadar perlingdungan.

unlike you.. you have so many mediums to advice people. fb, dakwah,seniors and more. but me? aku lebih suka pilih pendekatan yang personal. and it takes times. very long time. yes. aku belum move on. sebab sejujurnya.. aku tak tahu bila aku boleh melupakan perkara ni. dan aku x tahu kenapa, hang selalu ingat kenangan yang pahit sedangkan belakang kita ada banyak kenangan manis. atau maybe aku je yang rasa kenangan manis tu dan segalanya pahit untuk hang. idk. sorry.

so.. aku x boleh respon apa2 kat hang. i dont have the strength.. do not want to rely on anybody,x nak susah kan sesiapa dengan masalah aku ni.. so, i'm going to handle it by myself.. and.. i need time.

arghh.. rasa macam malas pulopp nak pi Pahang. dah la da masalah transport haritu. nasib baik abah boleh keluar hantaq aku jap. walaupun aku maybe sampai awal 1 jam tapi.. at least abah aku dah bg huge effort untuk aku. orang kerja swasta ingat senang ke nak keluar2 kerja? aku x cakap kerja kerajaan senang ponteng. x pun. jangan nak salah faham lak. -.-

btw.. mula2 abah aku saja gempak cakap.. dia kata kat pengurus aku x jadi pi. huhuhuhuhuhuhuh. time tu frust. tapi sat ja. sebab.. serious aku x kisah. i mean, serious.. hahhaha. macam x dak rasa apa. aku boleh terima. last2, bapak aku call kata esok dia hantaq.. so.. yeah.. aku pi. hurmm.. nampak perngorbanan ibu bapa kita? kita merungut kita x dak apa2,mereka x berusaha,semua tidak mencukupi tapi sedarlah.. mereka buat yang termampu untuk kita. :)

hmm.. x tahu nak cakap apa. its just that.. i'm feeling little fresh right now after......

OHHH! nak sampaikan satu cerita pengajaran yang aku rasa.. wow. aku rasa. hangpa aku x tau la

cerita dia.. budak perempuan ni nak laptop. katanya dia perlu, atas dasar sebagai seorang pelajar, dia nak buat tugasan yang diberi. so, dia request kat bapak dia. (request kot. hahahaha). then.. sampai satu masa, bapak dia beli laptop ni.. tapi bapak dia x bagi teruih kat budak perempuan tu. bapak tu just sediakan akaun khas untuk anak perempuan dia. so, kalau anak dia nak guna, just bukak akaun. tapi akaun tu boleh dipantau oleh bapak dia. family security yooouuuuu. haha. bapak perempuan tu x bagi anak perempuan dia bawak laptop pergi kolej. maybe sebab takut anak perempuan dia lagha dengan laptop atau risau akan perkara negative. bapak dia hanya hantar laptop kalau urgent je. baik kan? siap hantar lagi. punya nak jaga anak perempuan dia. ingat senang nak ada anak perempuann? lepas tu.. satu hari.. anak dia cuti sem.. menghadap laptop je keje. dulu study, sekarang online je. katanya.. takpe. bapak dia bagi. laptop is yours. then, satu hari ni.. anak perempuan dia keluar tidur rumah kawan, lupa nak tutup laptop.. esok hari, bila budak perempuan tu cari laptop, x de.. last2 dia jumpa kat bilik bapak dia. dia serba salah nak ambil.. sebab dalam bilik bapak dia.. tapi sebab x nak bosan (alasan. ) dia amik jugak. dia cuma berharap bapak dia x marah. bila dia bukak laptop, dia nampak akaun bapak dia still on. x log off lagi. wow. i mean, peluang besar kan? tapi atas didikan mak bapak dia.. dia tau jaga hak privasi orang lain. so, dia pun tolong bapak dia log off akaun dan dia bukak akaun dia lalu.. macam biasa. aktiviti yang selalu dia buat.. onlineee je keje. waktu berjalan menghampiri waktu petang. dia mula gelisah. bapak dia nak balikk dahhh. balik kerja. dia fikir.. sama ada dia letak balik laptop dalam bilik atau biarkan kat ruang tamu. kalau letak balik dalam bilik, bapak dia mungkin tak berapa nak perasan tapi kalau bapak dia bukak laptop, kantoi la sebab dia dah tolong bapak dia log off td. tapi, kalau biar kat ruang tamu, tu dh kira menyerah habis.. so, dia fikir punya fikir.. dia decide.. dia letak je kat ruang tamu. simbolik dia berterus-terang. apa yang berlaku, itu akan berlaku. kalau dia bersalah, maka dia akan tanggung. so, bila bapak dia balik.. dia buat2 tido sebab takut bapak dia tanya soalan sherammm.. tapi, sebaliknya berlaku. bapak dia x marah pun. even adik dia siap highlight cerita pasal laptop.. bapak dia x amik kisah pun.. so.. dia legaaa hati x tau nak kata laaa. hahaha..

pengajaran?


  • hormat privasi orang. amanah
  • jangan ambil tanpa minta izin
  • jangan masuk bilik orang tanpa kebenaran
  • LEBIH BAIK BERTERUS TERANG DARI MENIPU
Sebab.. a lie lead to another lies. so.. be careful. jangan jadi macam budak tu.. which is aku. >.< lol

thats all from me. tq. salam.


Friday, October 18, 2013

Thursday, October 17, 2013

ok. here it goes ..

salam.

 it takes longer than I thought to make this post for you alia (or naz).. I don't know why but I guess I need time to accept this whole fast-moving-out thing.. fuhhh

look, mula2 hang cakap hang nak pindah.. ok, aku boleh terima lagi.. I take that as a warning for me. didn't take it seriously sebab ada pihak yang x bagi hang pindah..  then lamaaa sikit, I saw some documents for this U. hang Tanya soalan yang berkaitan keluar kolej then bila aku Tanya pasai apa boleh pulak cakap x dak apa2.. eleh, nak bgi hint lah tu :P then, aku terusha sikit kertas tu, U mana hang nak pi.. cos apa.. and... dah tgk sikit aku blah je la.. sebab nama pun dah TERRRtengok kan.. lagipun aku x nak tahu semua sebab..aku nak dengar sendiri dari mulut hang. besides, its ur privacy. :) so, aku tunggu je lah hang nak cakap apa. and it takes longer than u should! oh myyyy... -.-

then, u submit the form. dah hantar surat. masa tu aku boleh terima lagi. yeyeyeyye.. gelak ketawa macam x ada apa.. still rasa hang dekat dengan aku~

ingat x kita selalu makan bersama, pergi baca mathurat sama2.. dan lain2 bersama.. boleh dikatakan banyak jugak aktivit kita bersama.. :P

aku rasa, kita start berpisah sementara bila hang ada praktis bola tampar untuk kasukma. hang selalu balik lambat ke cube and jarang la kita dapat makan malam sekali time tu.. huhu.. then aku lak dah pandai tidur cube bella hujung minggu. huhu.. kesian pulak bila fikir, ye lah.. tinggal hang sorang2 kan.. huhu. sorry. then, aku pulak ada praktis olahraga and aku tinggalkan hang sengsorang lebih kurang 5 hari la jugak. and serious cakap, masa aku kat Johor..... I kinda miss u. erkkkkk. why is thattttt?!!!!! ohhh! and, masa aku beli number baru, hg orang pertama aku bagitau.. sila rasa terharu. wakakaka..

then, bila aku balik Johor, hang pulak pergi Pahang untuk bola tampar. kakom ke kasukma? aku x ingt lak. huhu.. siap boleh "bercuti" dengan AC lagi.. x nak mention CA. hahaha :P rasa lama gila kot. haha. masa aku study (tu diaa aku study baq hang. hahaha), arsyi cakap "aisyah, rindu naz kee?? hehe" aku pun sengih je la. apa punya soalan -.-

semakin lama kawan, semakin banyak waktu kita berjauhan. mungkin Allah persiapkan kita untuk masa sekarang. persiapkan aku untuk redha dengan pemergian hang ke UIA. (ayat pasqahhhhh).

hehe. aku ingat lagi berapa banyak hang sukaaaa minum nescafe.



 haha. aku x berapa suka. minum sekali pastu bagi kat hg. pernah minum sekali je. sekali jee. then, aku rindu kena tunggu hang jemur anak2 wlaupun masa tu kita dah lambat nak pi perhimpunan. wakakakka. tapi aku tunggu je lah. biar lambat sama2 kan. hehe. yang aku paling x leh lupa .. ayat ni..

"sukahati kau lah. aku ok je"

ayat ni x leh blah. selalu hang cakap cmni bila aku Tanya benda yang hang mmg nak. hahahhaha. aku Tanya sebab aku ni jenis blur.. hang pun mengaku aku mmg jenis blur kan. hahahahha. hmm, tulah.. so, kalau hang cakap ayat lebih kurang macam ni, aku tau dah maksud dia apa. hang nak la tuuuu :P

hang orang kedua aku jumpa yang ada THIS persamaan yang sebelum ni aku x pernah jumpa selain wardina. tapi antara hang dengan wardina, hang lagi banyak persamaan. sebab hang stay lama dengan aku kot. hehhe. tau x persamaan apa? can't state it here. hehe

ingat lagi time bila kita tgk video sama2. hehe. then, masa kita tgk minionnsssssss... hehe.


we laughed hard. very hard. dengan parody kita berdua. x leh blahh. hahah.

 sorry aku selalu cakap hang poyo. hang x poyo pun.. aku saje je cakap camtu. ntah la. mulut aku ni suke sangat sebut poyo. don't know why. hehe

I really,really,really miss you.

masa hang pergi.... semua Nampak aku tough. macam x de apa2 berlaku. ramai jugak yang Tanya

"aisyah x sedih ke NAZ pergi?"

again, apa punya soalan.. -.- herghhhhh...

entah la. tapi aku tahu yang hang tahu ape aku rasa dalam hati ni kan? u know me better than them :) sebab tu aku x perlu tunjuk kat diaorang. kau sorang tahu dah la. kan?

haih.. baru berapa hari hang pi rasa dah berbulan aku x luah perasaan.. hahahahha. hmm. tau x aku mimpi iqbal kelas hang haritu. haru wehh.. hahahha. mimpi dia cakap apa tah pasai kaki. ish3.. -.- kalau mimpi AC x pa la jugak. haaaaa! haritu terserempak dengan CA kat ko-op. tapi aku buat derk je la sebab.. hang x dak. kalau x boleh buat poyo kat situ sama2. hehe.

babe, aku senyap sebab aku tak tahu kita akan contact lagi ke x lepas ni. sebab tu aku x call, x mcj.. nak persiapkan diri takut kalau... hang lupa aku nanti (which I hope wont). huhuhuhuhuhuhuhuhu

I miss you so much! x tahu nak cakap apa. rajin2 la jenguk aku kat Kulim. biarlah persahabatan kita kekal sampai anak cucu weh. haha. nanti aku bawak cucu aku kita jalan sama2 kat taman. hahah. sweet gitu. kalau panjang umur lah. InsyaAllah. hehe. call aku kalau nak luah apa2. call je. aku sentiasa on. heheh. call tauu

that's all from me. thank you. thanks Nazlia for being my superb cubemate and thanks Allah pertemukan aku dengan dia. :)

muah! (rasa macam nak buat video je kat hang) hahhha.

Saturday, October 5, 2013

kenangan manis :) re:KAKOM

salam.

harini hari sabtu dan aku berada di rumah instead KMKu. hahahha. :P gelak dekat diri sendiri sebab tak rasa kerja assignment boleh siap. hehhhehehehe

btw... kenangan manis dekat Johor masih terngiang-ngiang... first time aku menyertai kejohanan peringkat kebangsaan. dulu stuck sampai negeri ja.. walaupun setapak je lagi aku boleh sertai kebangsaan time tu, tapi aku x dak rezeki dan aku tahu itu yang terbaik untuk aku. sebab kalau lah aku pi kebangsaan masa form 5.. hahahhahahahah.. hanya Allah yang tahu. dan aku mungkin tak akan jejak ke negeri Johor 2 minggu lepas. :)

Alhamdulillah, rezeki Allah bagi aku dapat bawak balik pingat emas untuk Kolej MARA Kulim dalam acara lontar peluru. nasib x berapa nak menyebelahi aku dalam acara lempar cakera. aku redha. aku pasti ada hikmahnya disebalik setiap kejadian. nak kata frust tu.. bohong la kalau x dak tapi aku yakin Allah merancang yang terbaik untuk aku. heheh..

join olahraga.. menemukan aku dengan triple-A. gelaran yang cikgu Siti Zubaidah bagi *muka Nampak macam student. x pernah tgk dia marah. tu yang nampak awet muda. haha*.. kami digelar triple-A sebab nama kami start dengan huruf A dan kami rajin training sekali. :P

kami start rapatttt sangat masa dekat Johor. duduk sebilik. 3 orang je. yay. aku belasah 2 katil. *sebelah aku kosong je. sedih sebenarnya*. dari situlah mulanya manis bersahabat.. rutin kami.. bangun 3 pagi.. buat apa yang patut.. then study.. yang kelakarnya study kejap, pastu tido. bangun study lagi dan tidur.. sampai la kena turun padang. hahahaha.. janji kami bangun study okay ...

aku bersyukur dapat lepak dengan depa masa dekat Johor. kenapa? sebab.. kami saling ingat-memperingati.. ingat lagi masa jamuan mesra KAKOM.. majlis start dalam pukul 8 camtu.. masa nak start.. azan berkumandang.. aku, Ain dengan Adlin dah serba salah.. masjid dekat je.. aku pernah baca, dosa kalau keluar masjid bila dengar azan berkumandang kecuali kalau niat nak patah balik untuk solat. entah la. wallahualam. tapi, yang menjadi dilemma time tu, peserta disuruh ambil tempat dan kehendak kami nak ke masjid. rasa takut nak ingar arahan pengerusi pada masa yang sama.. gerun tidak melakukan perintah Allah.. kami putuskan ambil tempat dulu bawah khemah.. x nak malukan nama KMKu. lama sikit.. hati rasa resah x menentu.. tiba2, Ain pass kat aku tanda nama suruh simpan dalam beg. aku pun macam pelik la .. "korang nak gi mana?" tengok Adlin dah blah.. boleh pulak dia Blah sorang2. buat pahala x nak ajak.. aku pun ikut sekali la.. kitaorang pun solat kat masjid. dah solat balik khemah.. hati x yah cakap la. senang lenang. hahahahhaha.. Alhamdulillah..

lepas jamuan makan.. ada persembahan.. persembahan menyanyi aku boleh gagah lagi.. mai masuk persembahan tarian... Allahuakbar... sesak dada,mata,hati aku tengok. aurat x yah cakap la kalau baju pun macam nak terdedah.

siapa la yang tak tergoda dengan lentik seorang perempuan.

aku yang tertengok ni pun susah nak paling muka. astagfirullah... last2, kami triple-A naik dorm *bilik sebenarnya.* hohoho... masa acara penutup pun ada gak persembahan tarian cuma wardrobe dia lebih pergh la.. macam biasa, kami triple-A x de la balik bilik cuma berpandangan antara satu sama lain. haha. tapi aku respect la dekat felo aku sorang tu. dia x tengok pun persembahan tarian tu. dok hadap handphone ja. x tau la ralik main fb ke apa, dengan niat x nak tengok persembahan atau x sengaja.. tapi.. kalau ada orang boleh lari pi depan stage tgk dan rakam dan dia stay tgk handphone.. at least... its something right??

aku beli sim card celcom baru. dengan alasan nak ringankan beban abah aku yang bagi aku celcom line ni. tapi last2.. number baru ke mana, pakai line jugak. ye lah, dari abah aku bagi orang lain, baik aku pakai. x gitu nok?? :P

masa pergi sana, Alhamdulillah x de crush. x de minat2 kat pelajar atau peserta KAKOM.. x de ngorat2. rasanya. haha. kalau tegur melebih tu.. x sengaja. maaf.

waktu balik, triple-A naik van. hahha. mula2 aku duk belakang. bestttttttttt sangat. ops. lupa letak " ". hahahhha. then, abg camera tu tukaq tempat dengan aku. masa awai2 marah aku duk depan. bila aku duk belakang nak tukar lak. rasa bersalah ke? heheh.. x de lah gurau je. at least, dia bersikap gentlemen. boleh la. x tau la dia rasa apa kat belakang tu. siap boleh baring lagi. amboiii... dalam perjalan ke KMKu, kami singgah zoo Melaka. best. x ramai nak masuk sebab mahal tiket. cikgu hajar cakap tiket dalam RM3-5  ja. last2 harga sebenar.. RM 15. hahaha. amik hang. so, aku guna duit elaun. bhehehheeh.. penat doe jalan laju2.. masuk 10.45 kena keluar 11.30.. gilaalahh.. nak tawaf satu zoo.. tapi sempat je. hehe. rasanya x pergi semua tempat.

ada seorang kakak ni *aku panggil kakak je la* muka dia comel kot. pakai spek besaq. agak trendy.. mata dia serius aku cakap bulat kot. dah la bulat besaq la tu. mula2 kami triple-A macam ragu2.. spek dia ada power ke x.. teori aku... dia pakai contact lense then pakai spek x dak power or vice versa. hehe. then aku tgk, spek dia ada power.. so, maybe mata dia memang bulat dan besar. ahhaha..

dalam perjalanan.. depa belanja buah jambu kat kami. hahahha. last2.. aku bawak balik dorm 3 bungkus. tahu la aku suja jambu tapi... haha. sakit perut gak la lepas makan tu. banyak sangat. btw thanx sebab belanja. so nice u guys!

tu lah. salah satu kenangan manis aku semasa belajar di KMKu. Alhamdulillah.. :)

there is someone that... I love spending my time with.. walaupun bukan kawan atau.... seseorang yang rapat.. at least, lepak jauh2 dengan dia pun cam best je rasa. ergh.. ni dah masuk phase suka ka? x kot.. hohohoohoho.. -.-

k la. ciaww. banyak assignment x siap. *cakap homework marah lak satgi. budak kolej la katakan*.

salam

here's a pictures of my medal. <3

 

Saturday, August 31, 2013

merdeka di KMKu. rasa apa? ahahha


MERDEKA!!!!!

 

ada segelintir yang menyambut hari kemerdekaan ini dengan majlis makan, tak kurang dengan aktiviti bersama kawan2.. ada juga bagi pelajar asrama/kolej/U yang sambut hari kemerdekaan dengan aktiviti2 macam... er.. majlis? aku la tu. dari pukul 8 sampai 12.30... tudiaaa hang. haha..

harini aku puasa. macam pelik puasa hari jumaat tapi.. ceq puasa jugak.. errr... hmm.. lepas ni ceq tau dah la hari jumaat x yah puasa. kenapa? ada laa.... btw.. aku lepak dorm Bella je tadi. lepas study chemis.. masuk dorm dia.. then sembang2.. sempat jugak kitaorg ajuk shipuden. hohoho.. aku ni terror gak r berlakon *bajet puji diri sendiri. hahah* tapi dengan kawan2 jeww.. depan orang aku nervous siott. *siot tu mencarut ke?*.. then tertidur dalam pukul 1 lebih sampai 3 ... hampeh... hahhaha.. ingat nak buat kerja KULIAH *aku sebut kerja sekolah ja. tapi ada segelintir x nak perkataan sekolah sebab kurang matured agaknya*.. last2... tido je keje. then, aku balik dorm aku, dorm Z. ye lah.. kesian cubemate aku tu lepak kat cube tu sorang2. hati kawan kena jaga maaa.. LAGIPUN.. aku dengan cubemate aku tu.. pegang macam satu prinsip la.. prinsip hidup laki bini.. PRINSIP JE! maksudnya... secret antara kami... nobody should know.. lebih kurang camtu r... lepas solat asar.. aku..... nak tau aku buat apa? aku clean cube. bukan kemas katil, sapu sampah je.. aku lap loker... siap buh pewangi lagi ok. *dah disahkan wangi oleh budak cube lain*. pastu, mop lantai.. sapu lantai.. lap kayuu.. (dinding cube aku bukan dinding batu.. ada kawasan kayu sikit kat atas dia)... then.. tukar alas meja.. (aku lekat kad manila atas meja. habuan conteng2 nak congak.. so, sebab dah penuh congakan aku, terpaksa la tukar alas baru. hoho).. lagi... x dak pa kot.. sedaq2 masa dah 7 ptg. then, aku cop la tandas.. (letak toiletries je depan pintu tandas).. sebab nak tunggu lambat gila kot.. dah la malam tu ada majlis sambutan hari kemerdekaan.. baju, aku x dak.. t-shirt semua I basuh. BASUH. ada jubah je. tu pun labuh semacam.. aku stapler jubah tu. hahahhaha. then, baran gak r bila ada orang potong line mandi aku. masuk selamba derk ja. hareee.. adoiiiiiiiiii.. tapi aku sabaqqqq je la kann.. lantak r.. nasib baik Pain bagi dorongan kat aku.. tabah la jugak hati ni bila ada kawan yang memahami.. bhehehe. habis urusan kat tandas.. masa tengah seterika tudung.. TETIBA SHIDAH HABAQQQQ... kena pakai pakaian smart casual lak.. time tu aku dah bebal semacam kot. SERIOUS. hahha.. tetiba lak azan maghrib berkumandang... aku kena bukak puasa... nak cari baju t-shirt lagi.. ah sudah.. tensionnnnnnn. tension2 pun.. aku minum air bukak puasa dulu.. then solat maghrib.. pastu.. aku cekau je la baju muslimah KMKu aku. walaupun pg td aku dah pakai baju tu. eiii.. i hate it.

dah turun DS, (dewan selera).. aku tgk.. lengang gila. hahha. nampak sgt kami lambat. maybe yang lain pi solat kot. aku dah solat kat dorm. so... boleh la makan lambat2.. masa nak ambil nasi, aku terpatahkan senduk plastik putih tu. errrrrrrrrr.. sorry abg DS. I terlebih letak force kat senduk tu. huhu.. yang pain lak pi timbus senduk patah tu dalam nasi. apa punya kerja la. alia lak dok gelak kat aku. siap kau!

dah habis makan,pergi surau.. baca yaasin.. solat isyak.. then ke dewan besar.. tempat dimana bermula getaran hati aku. astagfirullah..

aku duduk row second.. nak duk depan, cam x leh lak.. penuh.. "penuh"..

bermula lah majlis dengan lagu mara... semangat deh. ahhahah.. bla2.. persembahan itu dan ini.. tetiba aku nampak PMP. erk. time tu lampu tutup.. tak salah aku time tu tengah tengok video kelas E. serious gempak! gempak bangang abadi.. antara semua video.. aku dalam dilema kelas E dan F. hoho.. radje stylo kot. (x tau eja nama camna.. tpi, kawan aku dulu nama cmni r. hehe).. macho tu ada la sikit. SIKIT. sikit ke? entah :P. sambung PMP balik.. dia datang dengan kawan dia.. perempuan la.. perempuan tu senang je cari tempat duduk sebab dah memang kawasan perempuan kan. haha. yang PMP lak duk hegeh2 x tau nak pi mana. budak perempuan tu *aku tau nama dia. but i wont mention it. * suh PMP duk dpn aku tp dpn aku ada beg..beg sapa x tau lah kan..  dy x duduk pun kat depan. dia pi barisan aku... sebelah aku lak ada 2 kerusi kosong. *aku duduk kawasan hujung.. tu yang PMP boleh ada kat kawasan tu. hehe*. aku toleh jap kat PMP, then dalam beberapa millisecond (TUDIAAA) aku toleh muka aku balik.. just bagi syarat dia boleh duduk. tu pun kalau dia nak. tp jauh2 la kan. takut laa... then, tetiba lampu dibukak.. teruih PMP lari. heheh.. malu kee?? :P:P

tu satu.. ada banyak lagi. Selalu terserempak mata ni dengan PMP. tapi aku gerenti.. kalau aku cerita semua sah.. aku kantoi. kantoi aku PERNAH SUKA kat PMP. sekarang x suka ka? emm.. x kot. kalau suka sekalipun.. i will make myself not to like him. serious. nak hegeh2 kat orang? sorry lah. x nakkk~

ada sekali tu PMP duduk kat depan aku. bukan barisan depan.. mmg depan.. camna nak habaq nih. faham2 sendiri je lah. aku x berani nak toleh kat dia. takut, dari mata turun ke hati.. sebab, sejarah dulu mmg pernah turun. haha. bahaya! tapi, anak mata ni berfungsi jer. haha. aku nampak macam dia toleh kat belah aku.. wow. berani nya sebab dia toleh kat kawasan perempuan. wow. wow. tapi, aku x rasa dia toleh untuk tgk aku.. sebab... ada kawan aku yang cute miut kat sebelah.. so, maybe dia tgk orang sebelah. lagipun aku ada satu prinsip bab2 tgk ni.. andai kata ada seseorang tu tgk aku, aku x kan assume dia tgk aku selagi dia x cakap dia tgk aku.. sebab, ada lagi 799 pelajar kat kolej KMKu ni. aku rasa macam perasan gila kalau aku assume somebody tu tgk aku walaupun 89% somebody tu memang memandang aku. entah la. kalau aku rasa somebody tu tgk aku pun, aku simpan dalam hati je la. tapi.. aku memang x leh tgk PMP. x tahu la apa yang menarik sangat kat diri dia.. asyik turun ke hati je kalau memandang. nak kata hensem.. errrrrrr, x kot. kawan aku cakap tak. tapi x tau la kalau taste aku mmg jenis macam tu kan. hahha. aku mmg suka yg x berapa nak hensem tapi ada rupa.. hensem untuk aku sorang je. hehehe. ok. sebab dah suka, aku rasa PMP tu hensem. :P:P

 seronok sambut merdeka kat kolej mara Kulim walupun pada awalnya aku bebaiii. hehhe..persembahan gempak.. xsemua la.. tapi best.. lot of memories. sweet one. hehe. persembahan gimik.. grand kot.. tambah2 lagi masa depa bukak tirai. fulamak.. bau Wangi bek safi. hahahhahahaha. :P cuma... kenapa dia x suruh kami nyanyi lagu patriotik? akudah semangat kot la depa nak pasang lagu merdeka.. lagu barisan kita ka.. hahha.. tapi x dak pun x pa.. :) biar aku nyanyi kat dorm jeeee

ok la.

bye.

mungkin aku merdeka dari penjajah *secara lahiriahnya*... tapi.. aku masih belum bebas dari perasaan suka ni. haiyaa

Pfttt... he’s back in my mind. Again. Ingat senang ke nak buang? Ya-Allah, tabahkan iman hambamu yang x seberapa kukuh ini.. amin..

Selalu kalau aku nampak dia, aku boleh buat2 x nampak. Dua tiga hari ni, x boleh nak buat2 x nampak sebab.. DENGAN JELAS AKU NAMPAK! X leh nak cover dahh~
 
sedikir gambar untuk kenangan.. ciao~ *x leh. internet ciput* hahhaa
 
 

Thursday, August 22, 2013

its all about formula and planning.

salam..

i did my UPS. what a released. ok. i LIED. its not that released. of course not when you know other big EVENT will come to you. yes. UJIAN SEMESTER 1. just around the corner. i am serious. we will never realized how much time had gone and how much we actually use it wisely. well, i did count for myself.. and.. i almost used it wisely. maybe. i am not so sure. i don't have any log book. sorry.

btw.. ever heard of.. failed to plan, then plan to fail? well... its so undeniable. serious. well, lets think about it.. A don't have any plans regarding managing its time to study.. while B already state clearly somewhere *maybe in its brain* what to do and when to do. so.. talk no more.. which one do you think able to perform better? of course B. right? ok..

so.. i did plan my work but somehow.. i failed to.. how to say.. well.. i didn't do it. huhu.. that's another thing. yucks.

hey.. i wanna share some formula that i made myself. wanna know? its about chemistry. and physics. there's other formula but.. i just wanna share this two formula right now. oh, this is for matriculation students but others might find it useful too.. idk.. suits urself.

ever heard of prefixes?
its about mega, milli, deci.. and others.. well.. its a lot effort to memorize it one by one.. so.. my technique is.. memorize it in happy birthday song. my friend memorize it by ultraman song whis is super damn cool because.. she's a girl. :P

so.. lets start.. u can start by decreasing or increasing its value.

pico
nano
micro.....

milli
centi
deci...

deca
hecta
kilo
mega..

giga
T.E.R.A .....

i sing it from small to big.. so.. its values.. start from ten to the power of -12 and the increacing to -9,-6 and -3 (which the differences by 3). then.. just count as usual. -2,-1, then back to 1,2,3,6 an so on.. until 12.

i am hoping.. you can understated this.

for chemistry..
someday.. you will learn about.. hydrogen spectral series.. there's 5 type of series..


  • lyman
  • balmer
  • paschen
  • brackett
  • pfund.
not going to explain what it is about.. but.. my suggestion how to memorize it is... by using LEPAS BERAK PI BASUH PINGGAN formula! well.. this is my formula, of course i can memorize it. if you can't use mine.. maybe you should use other that you create yourself. its better. btw.. i was "sakit perut gilaa" while created this formula. so, there it goes.. x sopan betul. hahahhaha..

so, thats it from me. thank you for your time. :)

p/s: crazy talking and writing in english because.. i having MUET soon. so.. practice make perfect isn't?


Friday, August 2, 2013

beri sebelum meminta..

salam..

emm... Alhamdulillah aku dah sampai rumah . hehe. tu yang boleh online. bukan kat kolej mara tu x boleh online. boleh jaa. dengan wifi sini sana.. haha. cuma, aku je yang hadkan diri aku dari online. bukan apa, takut orang Nampak kebodohan aku ni nanti >.<

lagipun... orang yang menahan diri tu salah satu ciri2 orang yang Berjaya.. online2 ni.. InsyaAllah... lepas kerja pun boleh online. haha. lagipun aku x dak la hot2 sangat nak bajet online 24 jam. syukur aku x dikurniakan ujian Hot ni. hehe

btw.. selain menahan diri dari online, aku tahan diri dari tgk PMP. ahh sudahh. sapa pulak PMP ni.. haha.. PMP ni bukan sapa2 pun.. just someone that.... emmm.. x tau nak cakap macam mana.. tapi bukan crush la.. please.. x nak masuk zaman sekolah macam dulu.. erkkk... cukup je la aku cakap PMP ni menarik perhatian aku.. pergi mana aku mesti Nampak dia. aku x cari, tapi mata yang jumpa.. so, aku cuba belajar menahan diri dari Terrrlihat PMP. takut.... dari mata turun ke hati. huhu

ok. serious weh, panjang mukadimah aku. dah la macam x berpatutan dengan tajuk kan.. okay.. apa yang aku nak cakap lepas ni.. adalah... umum.. so, tolonglah sesiapa yang baca mohon jangan terasa kerana sesungguhnya apa yang aku tulis ni adalah peringatan untuk aku juga.. segala yang baik itu datang dari Allah SWT dan cacat cela yang buruk itu semuanya dari kita yang bergelar manusia.. atau senang cerita aku yang tengah menaip ni..

semua orang ada matlamat kan? salah satu matlamat aku... nak jadi pemimpin.. pemimpin kepada diri, kepada kawan, kepada keluarga atau rakan sekerja nanti. aku tak kisah.. tapi target aku.. nak jadi pemimpin.. pemimpin yang berkaliber dan dihormati.. dan, aku tak tergesa-gesa nak jadi pemimpin sebab... aku NAK jadi pemimpin yang berkualiti. ya, memang kita boleh menimba pengalaman.. tapi aku nak menimba ilmu dahulu.. baru aku cari pengalaman... if you know what I mean. dan kepada yang dah atau tengah jadi pemimpin, tahniah aku ucapkan.. sebab sanggup memikul tanggungjawab dan amanah..

tapi kadang-kadang kita lupa.. setiap perkara setiap perbuatan kita di atas muka bumi ni.. pasti akan ada balasan nya dari Allah SWT. what comes around goes around..

contoh...

kalau aku sebagai pemimpin nak semua anak buah aku hormat aku sebagai pemimpin.. tapi pada masa yang sama.. aku KUTUK PEMIMPIN YANG SEDIA ADA... macam mana? macam mana anak buah aku nak hormat pada aku??.. senang cerita.. x semua rakyat Malaysia ni sokong perdana menteri kan? dan antara yang tak sokong tu, x semua yang mengutuk, mengumpat dan mengeji.. hanya segelintir sahaja.. so.. bila kita sendiri ni mengutuk PM yang jawatan dia paling tinggi dalam Negara.. kita ni yang hanya ketua kumpulan.. ketua kelas.. ketua perwakilan pelajar.. nak rasa hebat? perasan hebatlah kita kalau dah sampai boleh comment kerja PM.  kalau kita dah boleh kutuk PM punya kerja.. agak2 la kan.. anak2 buah kita ni semua dah perfect ke? adakah kita rasa terbeban.. benci.. rasa masalah bila sesuatu tugas diberi kepada kita secara mengejut? atau.. kita sibuk Tanya... kenapa orang itu.. sekian, sekian... x suka kita yang jadi pemimpin ni..? kenapa nak heran? biasa la sebab kita pun kutuk pemimpin kita.. so, memang teruk lah diri ni mengharapkan sesuatu yang kita sendiri pun x lakukan.. aku bukan back-up PM. umur aku x cukup nak berpolitik.. tapi aku tahu mana betul dan mana salah.. insyaAllah. cuma, yang aku pasti.. kalau seseorang itu buat salah.. kita tegur.. tegur dengan penuh berhikmah.. dah paling kurang.. kita jangan ikut dia.. x payah nak mengumpat.

setakat ni je contoh yang aku boleh bagi.. minta maaf kalau ada terguriskan hati sapa2 tapi... aku cuma beri peringat termasuklah pada diri aku yang banyak membuat silap ni..

pendapat aku tak perlu didebatkan dan pendapat engkau x perlu dihujah.. cukup sekadar menerima isi yang benar. salam..

Wednesday, July 10, 2013

no tittle

salam ramadhan :) dah solat? pergi tarawih x? ngee~

syukur alhamdulillah aku dapat sambut ramadhan dengan family aku.. best! hari ni berbuka lauk... lauk yang mak aku masak je la.. x de lauk bazaar. :D heheh.. 100% air tangan mak. hehe.. mak aku pun macam x minta aku tolong kat dapur.. maybe mak aku tauuu aku rindu masakan air tangan mak aku kot. hehehe.

semalam pergi masjid taman kenari.. ala, masjid yang UAI datang bagi ceramah baru2 ni tuu.. dekat je dengan rumah aku. dekat la kalau naik kereta. haha. btw, ramai jugak yang datang situ.. cuma, aku sedih bila ramai kanak2 buat bising kat belakang dan x ada siapa pun yang boleh senyapkan depa. dah la tu.. aku tgk saf, ada ja parents yang letak anak kecik kat sebelah walaupun terang-terangan depan dia ada papan tanda anak kecik letak kat saf belakang. :(.. palingggggggg aku sedihhh, bila orang x mau rapatkan saf. ya-Allah... kesabaran aku malam semalam teruji betul . huhu...

ada sekali ni.. aku tgk muka mak aku.. sayu je rasa.. tah macam mana.. menitik air mata ni.. nak kata rindu.. kat kmku dulu x dak la rindu macam apa.. tapi tu la.. x tahu kenapa hati aku ni rasa sayu sangat.. hmmm.

aku mengadu kat mak aku... kawan aku warning, jangan manja sangat. ni baru kolej. nanti masuk U, mak aku x leh mai dah.. aku macam.. -.- okay je la..

aku tak kisah kalau hangpa nak cakap aku ni anak manja ka.. anak mak ka.. x leh berdikari ka.. fine. hak hangpa. sukahati lah.. mulut orang bukan boleh tutup. tapi sungguh, aku rasa terganggu bila.. orang mai kat aku bising aku ni.. manja sangat.. ya-Allah. aku minta maaf la. minta maaf sangat2. mungkin manja aku ni menyusahkan emosi hangpa kan.. sorry..

tapi tu la.. rezeki Allah nak bagi.. dulu aku perangai biasa ja mcam orang lain. manja2 x dak nya.. tapi, tolonglah ingat satu perkara ni.. keluarga hang dengan keluarga aku x sama.. x kira la sapa sekalipun. so... harap faham.. lagipun, kalau aku x minta mak aku mai.. mak aku sendiri yang offer nak datang.. ada sekali tu lepas hangpa bising aku ni manja la sangat.. aku tolak offer mak aku nak mai KMKu pastu.. mak aku tanya.. x nak bagi mak mai ka? ya-Allah.. sdih aku dengar mak aku cakap macam tu walaupun sebenarnya.. keperluan aku cukup time tu. kesian mak aku.. mak aku pun ada cakap.. tension x dapat jumpa aku minggu lepas.. so, lantaklah korang nak kata apa asalkan... hati mak aku.. aku jaga.. hanya sebab hang x dapat.. jangan lah bsing... ada apa yang hang dapat.. aku x dapat.. we are always above and below someone. dan jangan cakap hangpa x pernah dapat benefit mak aku selalu mai melawat aku kat KMKu ni. sekian.

assalamualaikum.. off tu surau~

Friday, June 14, 2013

asalkan itu yang terbaik untuk awak...

salam..

hari ni hari minggu.. sepatutnya hari ni aku happy sangat sebab hari ni boleh rehat. *ketepikan fikiran tentang homework.* tapi... aku disampaikan satu berita yang sangat sedih,sebak. x tau la nak habaq camna kan...

harini aku mengaku aku bangun lewat walaupun ada kuliah fardhu ain. *rasa teruk gila sebab dah diperingat jangan lewat*. aku punya jam loceng aku tutup selamba derk ja. pastu sambung tidur. huhu. jangan risau. solat subuh sempat lg.. hehe. tu pun nasib baik sebab kawan aku yang kejut. alia.

alia bagitahu aku.. wardina dah dapat jawapan. aku time tu macam mamai semacam je. aku iyekan je pastu aku blah.. dah lamaa... bila dah fresh.. baru aku teringat "eh... wardina dapat jawapan apa?"

rupanya dia dapat tawaran UIA. pergh. aku dulu x buat rayuan. sebab aku ingatkan kalau dah dapat upu x leh buat rayuan. tapi budak depan cube aku ni buat je.. dan.. dia pun dapat pi UIA. hmm..

sedih x yah habaq la.. pagi ni aku tau.. pagi ni wardina pergi.. tudung dia yang aku pinjam x sempat basuh.. baju dia yang koyak aku x sempat nak tolong jahit.. haritu.. aku Nampak baju dia koyak sikit kat bahu.. aku cakap la.. "awat hg tak jahit koyak ni?" aku mintak la nak tolong jahit. tapi sebab dia tgh pakai then xpa la... pastu... satu hari tu.. aku Nampak koyak kat tenpat lain lagi.. aku tegur la.. then, malam tadi dia dah bg baju.. aku lak tidur awal.. x sempat jahit baju dia. rasa terkilan betul. maafkan aku wardina. kau tau tak.. aku dah suruh mak aku beli subway, sebab aku tau kau suka subway. alih2, kau blah cepat je. huhu.

wardina, lepas ni.. aku dah x boleh gelak kat tangga depan dewan besar tu dah.. aku x boleh lari dari orang macam yang kita selalu buat.. dan yang paling sedih.. aku x boleh nak merajuk sebab hang je orang yang selalu pujuk aku..

kalau aku cakap "haaaa, x pa la.. pi laaa.. piiii"
hang mesti cakap.. "ala aisyah  ni.. pastu hg macam serba salah je"
aku yakin, aku pasti rindu saat tu. aku yakin, ada makna kenapa Allah pertemukan kita masa pendaftaran hari tu.. mungkin makna itu ialah makna sayang terhadap seorang kawan?

weh, lepas ni.. aku x boleh nak buat style rambut bagai.. kau je yang sama style rambut dengan aku pun. sedih la wei.. kau je yang faham aku walaupun baru kenal. kau dah tahu perasaan aku terhadap sesuatu perkara tu.. hmmmm

aku pun x sempat nak ajar kau blogging. xpe la. kau belajar la dari orang la dari orang lain :( aku baru ingat nak bersukan dengan kau. kau je yang reti lembing, kau je yang reti main tennis. weh.. aku rindu kau sekarang ni.. dari pagi tadi,sampai sekarang.. tekak aku ni rasa tebal je.. tahu x rasa tekak bila kita nangis? macam tersekat.. macam tu la aku rasa. walaupun aku x menangis kat luar.. tapi kat dalam ni Allah je yang tahu...

memang la shidah bestfriend aku.. tapi, aku rapat kot dengan kau.. so, kau dah blah.. aku macam tinggal seorang je.. mmg la nazlia dengan shidah ada.. tapi.. emm, kau faham kan maksud aku? *shidah, nazlia jangan terasa...kalau ada fikir yang boleh sentapkan hati, tu bukan apa yang aku maksudkan.*

btw, aku x tahu la sama ada aku akan rindu bunyi mcj hp kau tu.. bunyi siling jatuh. macam real je. seram tau.. dah la berulang. huhuhu...

ok la wardina. aku tahu kau berhijrah untuk kebaikan kau. sebab, itu lah jawapan istikarah kau. sebenarnya, aku dah prepare diri aku siap2 kalau shidah berhijrah.. aku dah cakap, kalau dia berhijrah, itu untuk kebaikan dia dan aku x patut bersedih sebaliknya.. gembira sebab... itu jalan menuju kejayaan dia. alih2, kau pulak yang beredar. x sempat pun kau nak singgah rumah aku yang dekat ni. dan.. aku memang x prepare untuk kau.. so, memang sedih la sekarang ni. :(

tp, apa2 pun... aku gembira dan bersyukur sangat Allah pertemukan kita berdua. sekurang-kurangnya... aku dapat kenali kau dan aku dapat pengalaman yang.. manis ni. :)

aku sayang hang. *aku jarang cakap aku sayang orang *dengan ikhlas*. so, sila la rasa special sikit :P*

aku nak boh gambar kita ramai2, berdua.. tapi, adik aku amik camera tadi. so, insya-Allah lain kali aku boh.

sorry x sempat bagi kau rasa nasi kandaq. weh, hg nak aku cakap bahasa Kedah ka? kalau nak habaq. nanti aku translate post ni pi bahasa Kedah naa. jangan lupa formula aku ajaq hang cakap Kedah ni.. huruf R tukaq jadi huruf Q. ingat ABC tu macam mana.. meh aku nyatakan.. takut2 hang x ingat..

A B C D E F G H I J K L M N O P Q Q S T U V W X Y Z.

jangan lupa substitute Q into R. :D

bye wardina. selamat mengejar kejayaan. salam.

update. nah gambar kita.. satu je. banyak2 nanti.... hehhe




Friday, June 7, 2013

Kolej MARA Kulim PILIHAN SAYA. muktamad

ok. aku kadang2 naik menyampah la jugak bila jumpa reaksi2 tertentu dari golongan2 HEBAT ni kan..

i mean like.. semua orang ada pilihan masing-masing, takdir masing-masing. citarasa masing-masing.. tak semua sama dan x semua apa yang baik untuk awak tu, baik untuk saya..

tolong lah.. wahai sesiapa yang bertanya..

"dapat tawaran mana?"

ok. aku bagi situasi perbualan. situasi ke?

"dapat tawaran mana?"
"matriks dan bla2"
"oh.. nk sambung mana?"
dah tanya.. aku jawab la..
"matrik"
"MATRIK????!!!! awat x pi U ehem2. uitm bam...bam..bam... *ceramah pasai U tu la. U ni la. susah masuk? ye ke?*"
"haaa?? aku pun macam.. kenapaa dengan  matrik? x elok ka??"


ok. macam ni. maaf kalau ada yang terasa tapi.. berhenti tanya mak aku soalan macam tu. come on la.. tak rasa menyampah ka bila hangpa nak makan nasi, then orang cakap.. eh, jangan makan nasi.. nasi banyak kanji. nanti gemuk. makan sayuq ja.. maaf. sayur. pilihan masing2 kan? nasihat tu okay.. tpi, agak2 la...

aku baru tau persepsi orang dekat matrik ni. kebanyakkan nya cakap last choice.. maaf. matrik bukan last choice aku. matrik sememangnya pilihan aku. kenapa? sebab matrik salah satu jalan untuk mencapai matlamat aku. aku x marah kalau hangpa nak tanya sambung mana atau nak bagi ceramah pasai U segala.. cuma, jangan terlampau provok mak aku sampai mak aku ragu2 aku masuk matrik ni. tolong ok? nanti jiwa mak resah, anak yang susah. :)

terima kasih atas nasihat dan info yang diberi. sangat hargai..

aku x marah. cuma aku kesian tgk mak aku.. eh, betul ke bagi anak aku belajar sini. eh. eh. eh.. haa.. x bek tau. hangpa niiiii laa.

masa hari orientasi, aku dapat surat panggilan temuduga. jurusan x bagitau. time temuduga baru habaq. ingt nak pi.. pi tgk je la. tapi sebab kawan aku *bukan budak matrik* pun dapat.. so, aku rasa benda biasa ja.. aku pun.. buat derk.. kawan aku tu pi la temuduga dan syukur, dia berjaya. tahniah ok. kalau aku keluar matrik pun, maybe sebab aku pi UniKl amik diploma farmasi. tu je. ye la. matrik dengan UniKl je jawapan yang aku dapat time istikarah. ok la. aku rasa, harini berlambak post aku buh. haih... biasa la.. :P


matrik ok


bye~


KOLEJ MARA KULIM? TEKAN LINK NI>>  http://bemininate.blogspot.com/2014/05/matrikulasi-done-bye-bye-kolej-mara.html

minggu orientasi KMKu 2013/2014 update

salam..

haritu aku dah cakap nak post benda ni kan.. so, aku buat la. ngee~ emm, aku x rasa post ni panjang ke tak, have no idea....

first, daftar masuk kolej mara ni.. 27hb.  aku pasti, segelintir besar semua dah ready awal2, shopping awal2.. well aku x :) aku actually dapat tawaran ke Uitm untuk asasi undang2. semua orang kalau dengar aku dapat uitm ni, macam HAAAA, MOLEK DAH LE TU.. PI LAA!!!.. ok, aku pun x decide lg nk pi mana time tu. dok pikiaq, research bagai.. last2.. aku buat istikarah.. last minute. 25hb aku buat. 26 dapat keputusan. keputusan nya ialah... *drum roll*.. KOLEJ MARA KULIM yang dekat lagi dekat. :) aku pun macam.. oh, okay la. KMK pun KMK la. takdir aku kat situ. so, dalam sehari tu, aku packing semua barang *tapi orang cakap, alaaa x pa. dekat ja. hahha. aku cakap "alaaa, x paa.. besok hangpa kena hangpa rasa laa :)"*. nak cakap kaluit,frust,sedih semua ada la. dah la cheque x beli lagi.. tau la kan kedah ni, bank dia camna.. so.. alhamdulillah, kerjasama dari mak abah aku.. aku berjaya daftar.. walaupun agak lewat tapi... masih on time la. better late than never. aku daftar sekali dengan shidah *jodoh kami sangat kuat dan panjang. don't know why. tp rajin gaduh gak la. kui3.* aku ada terbaca kalau daftar sama2 ada kemungkinan dorm sama. alahai mmg sama la der. hahahha :P

ok, then bermula la orientasi. aku fikir . macam mana la orientasi ni.. selalu sehari je. ni sampai seminggu. al-maklum la.. aku kalau pergi kem pun.. mana sampai sebulan. muahahha.. so.. sepanjang orientasi ni.. banyak la pengalaman dan ilmu yang aku timba. aku tgk orang lain cakap penat.. *U lain pun sama*.. tapi pada aku... siapa x penat.. kita baru nak sesuaikan diri dengan persekitaran baru.. sah2 la penat.. x payah merungut sangat laa..

dekat KMK ni, mmg islamic la.. which is.. i love it. alhamdulillah. aku selalu teringinkan persekitaran yang macam ni, and.. :) Uitm merbok pun aku search.. banyak jugak aktiviti2 islamic.. so mana2 aku pi pun, aku dapat persekitaran yang islamic. :D:D:D

hari 2-5 banyak cakap je. terang itu ini.. mana yang patut buat, mana yang tak patut buat.. semua ni dikendalikan oleh fasilitator. memang superb. depa ni semua habis berarisma, berkaliber, ber-aura... dan macam2 la. erk, macam kagum sgt la pulak.. -.- tapi terus terang aku cakap, ada la part2 yang sembang2 ni.. aku ngantuk sikit. tapi mata aku celik je.. cuma, kadang2 x fokus pun. hahhaha.  sorry~

lagi... *minggu awal orientasi aku x yah terang sgt la eh. aku skip ke hari akhir*

hari explore race. cakap awai2, kumpulan kami last~ hahha.. tapi best la jugak. ada satu checkpoint ni, kena jawab soalan2 spm. kawan aku tu exited nk math last2.. nah jumpa addmath. ahahahah.. dah la ada soalan 1bahagi 0, 0 bahagi 0, 0 bahagi 1.. kawan aku suruh letak jawapan yang sama .. aku macam, aik... bukan ada yang error ka. hahha. tapi dia begitu yakin sampai orang lain pun yakin dengan dia.. so letak la jawapan dia yang sama semua tu.. aku balik dorm check jawapan.. -.- ada error la kak oi.. macam mana la dia leh dapat jawapan sebegitu. hmmm

part paling best, kami ada harta amanah.. roti dan map.. bila aku cakap roti, maksud aku biskut. kat dorm pun macam tu. hahahh. HAQIIIIII termakan roti tu. nasib baik dia x makan semua .. kelakar la haqi ni. hahhahah.. member group aku mmg gempak la. hahhaha. tambah2 lg budak yang create cheers kami. pergh.. superb jugak. :)

ada la satu checkpoint ni, aku dah agak akan berlaku. so, aku fikir la formula nak menang kan. formula tu berkesan tapi ada syarat la. formula apa? mana leh ceq bagitauuuuuuu.. hangpa x tanya :P

rasa best bila fasi sebut nama aku. macam depa kenai ja aku ni. walhal tgk nama kat name tag je kan. hahahahhaahhaah

ohh.. haa, ada checkpoint fear-factor.. bersama abang aizat. aicecececee. hehehehheheheheh. tahu fear factor apa? cari gula2 dalam tin bersama serangga. aku masuk tangan ada rasa lembik2, ya Allah... geliiiiiiiiii! aku geli sebab aku nampak lipas. aku memang menyampah lipas. dulu x pun. sekarang ni, kemenyampahan aku semakin menjadi-jadi. hahahhah. tapi apa2 pun, aku dapat ja cari gula2.. abang aizat punya pasai. hahahah

em.. ape lg eh? oo.. kami ada persembahan teater. ok la :D

last sekali, ada sesi bergambar bersama facilitator. emmm.. emmm.. x tahu la kalau korang ada perasaan macam ni ke tak dulu2. tapi masa sekolah, aku boleh bergambar dengan sesape je kecuali orang yang aku ada perasaan kat dia. masa sekolah dulu kan, masa hari kejohanan olahraga, aku cakap kat diri aku, kalau aku dapat jadi olahragawati, aku nak tangkap gambar dengan dia.. *sambil pegang piala. aicece*.. then, guess what.. aku mmg dapat olahragawati tapi aku x tangkap pun gambar dengan dia. x berani. hahahhahha.. sama la kes facilitator ni.. ada la sorang faci ni, x dapat nak tangkap gambar dengan dia. takut kena em.. emmmmmm.. huhuhu. tapi bab perasaan tu.. wallahualam.

aku nak cerita sikit bab kawan. sikit jeee. ok. aku ni dulu *sampai la* x reti pun nak cari kawan. tapi kalau kawan cari aku.. haaaaaaa, memang aku layan la. bukan melayan macam layan gedik tu. adoii.. aku x reti nak mula topik. x macam kawan aku si shidah, nazlia dengan wardina. aku tengok depa sekejap ja choihhhh dah lepak cube budak lain. hahha. aku lak, kadang2 je budak lain mai lepak cube aku. tu pun sebab nak tanya soalan. x de pun yang jenis.. "buat gapo ?" hahhahaha..

ada sekali tu, budak ni mai cube aku. tnaya mana B. nama dirahsiakan. aku cakap x tahu. then, bla aku jumpa budak yang dia cari tu B, aku bgtau la ada orang cari dia. cerita punya cerita.. aku dapat tau nama budak yang tanya tadi tu apa..A. then, masa gosok gigi, aku jumpa A yang tanya pasai B.. aku sembang la. tanya "awak ni nama -A- kan?" dia pun iyekan je la .. then sembang pasal apa tah, tanpa beri salam, dia stop perbualan kami, teruih cakap dengan budak B. *dah la aku yang habaq*. then, depa macam nak selesai, aku tanya la... malam ni pakai baju apa.. then A tu tanya kat aku.. "awak ni kawan kite ke?" PEDEPERGHHH.. aku x faham maksud dia, sama ada memang tanya aku ni kawan dia atau tanya aku ni sama group x dengan dia. hahahahha. muka aku x yah cakap la. sah2 nak berubah tapi aku tahan. aku pun cakap "x lah. hehe" then aku blah. esok,lusa dan tulat.. aku tengok dia.. cuba lemparkan senyuman. experiment nak tahu maksud sebenar soalan dia tu. dan.. berdasarkan senyuman dia, aku nampak ketidak ikhlasan di situ. x pe la. x semua orang suka kita. aku x kisah :). *ye la sangat!*

haa. last sekali, penutup post.. aku nak bagtau.. fasi ni banyak sangat muka ala2 artis. serious. kalau x artis, muka ala2 cousin atau kawan aku. hahahahahahha...

first. abang syahir..

muka dia pada aku.. ala2. ALLY ISKANDAR. hahhahaha
kawan aku lak, dia rasa macam syed shamim. *betul ke aku eja?*
last sekali,, persetujuan orang ramai.. abang syahir nampak macam yoo jea suk. hahahha

*kanan sekali* ada iras yang mana ekk?




*atas sekali. baju belang*

abg annas.. *x tahu eja nama dia cmne*. aku try cr fb dia, x jumpa. pada aku, kalau x jumpe tu, x de jodoh la maksud nya. hahaha.. muka dia macam kawan aku dan... seorang pelakon inggeris ni. drama bersiri feveret. hahahhhaa.. pergh kan? kawan aku panggil dia heartless atas sebab2 tertentu. dan, dia suka pakai jaket. warna hitam. aku pun dulu suka gak pakia jaket. tengah2 hari pun pakai jaket. then, aku terperasan waktu dulu2.. emmm.emmmm...

yang lain ni, ada la iras2 kawan-kawan aku. ada banyak lagi faci. tapi aku malas. ini je yang dapat :P


abang amirul. kecik comel je berbanding aku ni. hahha


abang muhammad. aku panggil abg salleh. adoi. hahaha. sporting . muka je nampak garang


JENG3.. tgk la sebelah kanan tu. hahahah.. mahai ni.. abang faizol. susah aku nak sebut nama dia. x tahu kenapa. kalau nak sebut nama dia , aku kena ingat faisal lepas tu faisol then baru leh sebut nama dia.. FAIZOL. hehehe.. kami panggill.. abang berkaliber.. hahah. sebab? rahsia...


ni abg apa? abg INSAN YANG HEBAT. hahah. tu tagline dia ja.. bukan tagline sgt. pada aku tu macam asas yang perlu ada dalam diri kita. senang cerita, matlamat :) nama abg ni.. abg taqyuddin. hahhha. moden kan nama dia. tapi pada aku, kalau tgk face-to-face muka dia muka zaman org dulu2. siap dengan jaket dia semua.. sebijik lah.. hensem? memey r. hahahah.
lupa nak habaq. first2 aku nampak dia,aku teringat alif irfan. sejak tu, aku panggil dia abang alif irfan. last2 bila dah tau nama dia. ish, sedap lg nama dia. rugi panggil guna nama alif irfan nih. hahha


save the last for the best. abang aizat.. sebelah kiri sekali. ada orang cakap tu muka justin bieber. ek? justin bieber x hensem punnnnnnnnnn -.- hahhaha. comei la abg ni. ade ke patut kawan aku x setuju. ish3. dah rabun bebenor le tu.. ala comei2. ahhaha. 

tu je la.. ada ja faci perempuan. kak baya. senior aku dulu. senior sekejap.. aku segan nak buh gambar dia. takut kena marah. errr.. x nak la kena marah dengan senior. hahahhaha

so, itu je post aku tentang minggu orientasi. aku yakin, kalau habis orientasi tu aku update blog, lagi panjang lee jawab nye. hahaha.. ok..
bye

:) salam. setiap pertemuan ada perpisahan.
KEJAPPPPP
TAMBAH SEORANG LAGI..


*kiri sekali* abang azrul naim.. abg ni........ abg jaga sungai. haha. masa explorace. kalau kena baring sebab bunyi siren, semua salah dia la. hahhaha. dia x bg naik awai :P gurau je~~~ abg ni, nak kata bajet hot x la sangat walaupun dia cakap kalau nak add, pm dulu. 


kenapa x bajet? sebab aku pun buat benda yang sama. haha. cuma aku x kata direct. mana yang add tapi x dak kena mengena dengan kmku, minta maaf la ... heheh. aku x approve. mula2 aku x dak idea nak cerita apa.. nak kelentong boleh je.. tapi kalau boleh, bila menaip ni.. nak jujur sikit. jujur menyatakan pendapat. ok, jujur, mula2 aku x perasan sangat abg ni abg yang mana.. x tahu la dia perasan aku ke x kan.. kalau x perasan pun, masih wajar lgi~ :D mula2 x kenal, tapi dah selidik. baru tau. hehhe. dah tau, baru leh tulis. so... post ni jujur dari hati.. dah kenal :) bila teringat abg ni dekat KMKu.. nampak cam serious je. dekat fb... emmm,emmmm.. :P 

so, thanx abg azrul naim sebab approve :D dan faci lain~

Sunday, June 2, 2013

facilitator kmku

salam.

ok, sepatutnya.. aku update fasal minggu orientasi. tapi percaya la, kalau aku buat post tu, panjang gila kot. hahah.. so, aku mulakan dengan yang pendek je~

ok. cakap fasal facilitator ni kan.. emmm... *lupa nak cakap apa.. x draf dalam kertas. buh kat otak ja*

fasilitator kat sini gempak la.. serious.. semua ada muka2 artis. hahahhaha. ikut hati nak je aku buh gambar diaorg.. tapi, aku guna laptop kawan.. so, agak susah la sebab dia guna windows 8. mana aku reti sgt. handphone pun guna 3310.. bukan x nak minta mak tukar hp baru.. cuma aku takut, melalaikan aku. dulu aku pakai je BB.. tapi bosan... boleh buat aku gila internet. x nak la. nanti hidup x da life. :)

ok. first sekali, aku nak cakap, depa ni memang BAIKK! kenapa? ok..

aku pun pernah jadi senior kat sekolah aku. senior pancaragam,olahraga dan bla2.. dan biasa la.. juniors ni, kadang2 nak rapat dengan senior depa so.... depa add la seniors depa kat facebook.. salah sorang tu.. aku la :)

tapi, aku ni lak jenis, kalau cakap sepatah dua je dengan aku.. memang aku x approve friend request dioarg la. tambah2 lagi kalau aku x kenal. walhal satu sekolah kan. juniors mmg kenal seniors. sebab tu depa add. aku lak, senior yang x kenal juniors, memang aku x approve la. hahahha. *maaf adik2* . actually, dulu la kan.. aku ada masalah x kenal muka. aku jenis, dunia hang, dunia hang la. aku dekat dunia aku. aku jenis macam tu je. tapi macam rugi la. aku berjalan merata sekolah, ramai orang ingt aku, tapiii.. aku lak x ingt depa. kadang2 aku kesian gak.. dan marah la jugak kat diri sendiri ni sebab aku rasa, bila aku x ingt diorang, aku takut depa rasa aku x hargai diaorg. bukan kehendak aku. maybe dah jadi habit kot. huhu. tapi aku dah cuba ubah attitude tu. aku cuba ingt nama orang, muka orang, perangai orang.. dan yang paling aku belajar... ialah belajar SABAR :)

ok. cerita fasal facilitators kmku ni, depa mai ajaq kami lebih kurang dalam seminggu ja.. nak kata, ada sembang dengan semua, x de la sangat~  x pun. hahahha. aku sembang dengan kak ex-badlishah dengan abg aizat. tu pun sebab jumpa dia time daftar. *hensem ooooo. tapi kawan aku cakap x. eh, sukahati la taste aku :P* ade je abg faci dgn kak faci yg hensem,comel cute belaka.. tp kalau aku buh semua nanti cakap aku gatal. *kalau gatal pun, biaq la :P*..  aku buh nama abg aizat pun sebab kawan aku cakap x hensem walhal.. hensem ok. :P:P. unik ape.. kalau aku bubuh nama abg yang kawan aku cakap hensem tu.. em.... em....

*kadang2 yang x hensem tu laaa yang paling hensem pada aku. hehe*

depa ada buat group kat facebook. aku join. *cuba sedaya upaya nak straight to the point*.. ada la beberapa facilitators dalam tu. aku add. bila aku add, aku x jangkakan depa nak approve sebab, al-maklum la aku pun x approve juniors aku yang maybe dah kenal aku bertahun-tahun..  so, aku agak terkejut jugak la bila depa accept friend request aku. wow.... :D

hehhe. thanx faci~

dulu aku ada marah dekat satu faci ni. tapi, sekarang  ni, aku x suka sangat simpan perasaan marah,dendam,sedih dan sebagainya.. hahha. hati aku ni memang sensitive gila tapi.. emmm..emmm. buat apa nak teringatkan orang yang aku x suka. kan? bukan aku x suka sorg faci tu. cuma aku kecil hati je.. tapi x pe la. benda dah lepas. aku pun malas nak ingt. x yah la nak perbesarkan. :)

aku sebenarnya nakkkk sangat buh gambar faci2. aku nak tunjuk semua muka yang ala2 artis tu.. huhu.. laptop ni, lain aku tekan, lain dia keluar. menyampah! x pe la. perlahan2 explore :) nantikan,.. artis kmku :D

Saturday, June 1, 2013

busy sgt.

 ASSALAMUALAIKUM.

AKU RINDU SANGAT DEKAT BLOG AKU NIH. HUHUHU :(

MEMANG SIBUK BETUL MINGGU NI.. AKU SEMPAT DRAF DEKAT KERTAS JA.

BANYAK CERITA AKU NAK KONGSI TAPI,, MASA MEMANG MENCEMBURUI AKU. JELES. HUHUHU

X PE LA. JANJI AKU DAH JENGOK BLOG AKU. HILANG LA SIKIT RINDU. NGEH2.

NANTI NAK UPDATE FASAL MATRIK~~~ :D

Friday, May 24, 2013

RAYUAN UPU dan lain2

hye..

rayuan UPU dah bukak.. so, bagi yang nak try lagi sekali.. boleh la bukak laman web ni..


so.. tips aku untuk buat rayuan kali ni..

pergi ke laman web ni. CEPATTT!


kat situ, korang boleh tengok kelayakan program korang berdasarkan result SPM. so, kemungkinan nak direject tu.. tipis la sikit.. kalau kena reject sekali pun, maybe sebab markah merit tak cukup atau tak ada kekosongan program yang korang kehendaki. yang penting, JANGAN BERPUTUS ASA ok?!

macam kawan aku seorang ni, dia memang tak layak nak masuk/ isi UPU sebab result dia x cukup walaupun tak failed.. so, aku cadangkan try la mohom kptm..


jangan isi melulu je ok? pergi la tgk syarat2 kelayakan dia. semua ada dekat page tu ok?

then, kalau x boleh jugak.. apa kata try minta kerja dekat SPA ni?? jap ek, nah link..


kerja korang maybe akan start dari pembantu tapi, sah2 la kerja kerajaan. insya-Allah nanti naik pangkat :)

ataupun, leh terus bukak link kat bawah ni dan daftar akaun baru bagi yang belum daftar..


x pun, korang try je isi borang ni ok??


all the best my friends!! jangan biarkan kesilapan lampau menghantui masa depan kita. jangan biarkan semangat kita jatuh, AYUH.. bangun bergerak berlari ke hadapan dengan genggaman kejayaan ! Insya-Allah :)

Thursday, May 23, 2013

masalah tawaran online

salam..

adoi.. aku tak decide lagi nak pi mana nih.. huhuhu.. serious buntu.. pikiaq sana, nak sini.. pikiaq sini, nak sana.. last2 dapat tau ada tawaran dari UniKl. pergh.. lagi pening derr.. aku tau dapat tawaran pun sebab ada nombor yang tidak dikenali mcj , cakap tarikh pengesahan dilanjutkan. aku yang tak dak kerja lak.. balas mcj dia. "x tau pun dapat tawaran". hahhaha.. APA DIA LA~~~


UniKl siap nyatakan.. UNIKL WILL NOT SEND ANY DOCUMENT. aicecece. maksudnya, x dak surat tawaran la nah?? btw.. aku masih pening nak masuk mana.. 

ISTIKARAH~ ye laa..

aku lebih suka kalau dapat surat tawaran dari surat yang dihantar oleh posmen. baru feel gituuuuu~ ahakss

btw, harap Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk aku. aminn. goodluck you all !!


p/s: tadi terrrr-mimpi taufiq. he's being nice and sweet. so romantic. *cairrrrr* oh my gosh. buat aku rasa rindu lak kat dia. huhuhuhu

Sunday, May 19, 2013

jom la semak... dapat UITM mana :) hehhe. surat tawaran UITM

salam... dah dapat tawaran UPU? nak chech surat tawaran pulak? hhehehehhe

first.. tekan link ni..(tadi tekan direct link, x dapat.. so, buat perlahan-lahan k?)



then.. tekan kotak KEPUTUSAN dekat sebelah kanan tuu...

nanti korang nampak.. 

semakan keputusan permohonan ke uitm dan semakan panggilan temuduga.. klik link SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KE UITM *dah sah2 la kan. hahaa*...

lepas tu.. klik link YANG BERPATUTAN ( program asasi/diploma/sarjana muda sains (kepujian) senibina (AP 243) *kalau x tau nk klik mana* )

TADAAAA~!!!!

ni la link yang sepatutnya... :)


so.. dapat uitm mana? share2 la sikit .. heheh

CEQ DAPAT DEKAT JO.... HEHEHHEHEH

Saturday, May 18, 2013

video 5sc5.. i'm gonna miss u guys

hahha.. x dak kerja ~ rindu lettew



x de la banyak mana gambar, sebab.. atas dasar aurat, kessuaian dan lain2..

bagaimana sekalipun, kenangan yang abadi kekal dalam ingatan :)

macam2 pahit manis berkawan ni. hahah.. thanx :)

Friday, May 17, 2013

kebaikan asasi :) matriks macam mana pulakkkk???

salam..

kepada mereka yang tidak berjaya dalam permohonan UPU, jangan la sedih2.. dengar cerita, 21hb ni boleh check UPU lagi sekali sebab khabarnya, keputusan 17 mei ni bukan keputusan semua Universiti. betul ke x? wallahualam. tapi, sekiranya masih x berjaya, jangan putus asa.. boleh try buat rayuan pada 24 Mei ni..

bagi yang berjaya- TAHNIAH.. jangan merungut kalau x dapat kursus yang diminati.. at least, dapat apa yang minx dalam borang UPU kan??

so,confuse matrikulasi dan asasi? hm... moh tengok kelebihan ,keburukan, perbezaan deme......



MATRIKULASI

  • under kerajaan. x payah bayar dan dapat elaun lagi haa
  • susah nak masuk
  • cepat tamat pengajian boleg direct masuk degree-jimat masa
  • subject compact dan pembelajaran laju
  • kurang practical
  • perlu kekal result yang gempak atau boleh ditendang
  • kadang2, result 3.5 belum tentu pi jauh
  • x leh cari kerja guna sijil matrikulasi
  • persekitaran baru dan kemudahan serta pembelajaran ala Universiti
  • banyak pilihan kursus yang boleh dipohon ke Universiti nanti
  • kos hidup tinggi kalau jauh dari tempat asal walaupun ada biasiswa
  • perlukan komitmen yang tinggi

ASASI/FOUNDATION

  • dapat biasiswa kecuali under IPTS
  • susah nak masuk
  • cepat tamat pengajian-terus gi degree
  • kurang praktikal
  • kena dapat result gempak atau "bye-bye"
  • kalau lulus, course untuk degree lebih terjamin dari matrikulasi 
  • sijil x boleh digunakan untuk cari kerja
  • persekitaran baru dan kemudahan serta pembelajaran universiti
  • kos hidup tinggi kalau jauh
  • kekangan masa
  • perlu komitmen yang tinggi

ini je la yang aku dapat pun.. huhu.. dengar cerita, kalau dapat asasi KPTM, lagi untung,. wow, cne ni ek?
hhhahahaha

apa2 pun, bersyukur dengan apa yang kita dapat. kalau confuse nk pilih apa, moh la buat istikarah..

firman Allah S.W.T
"..boleh jadi sesuatu yang kamu benci itu amat baik untuk kamu dan boleh jadi sesuatu yang kamu sukai pula amat buruk untuk kamu. Allah mengeahui sedangkan kamu tidak mengetahui" al-Baqarah:216



Thursday, May 16, 2013

SEMAK UPU WAHAI PELAJAR LEPASAN SPM 2012

salam dan selamat sejahtera *baca laju2. den x sabau nak poie check keputusan upu nih*

CEQ X SABAQ NAK CHECK UPU NII!! MAI LA KLIK LINK NII!!!!!! 17HB!!!

semakan boleh dibuat dengan...


  • ONLINE

  • SMS
Taip UPU RESULT (no kad pengenalan) dan hantar ke 15888


BILA PENDAFTARAN UPU ??

Tarikh pendaftaran pelajar baru ke IPTA dan Politeknik Premier dijadualkan seperti berikut;

  • Program Diploma IPTA – 3 Jun 2012.
  • Program Diploma Politeknik Premier – 8 Julai 2012.
  • Program Asasi
    • Asasi Sains Pertanian UPM – 17 Mei 2012
    • Asasi Sains UMS – 21 Mei 2012
    • Asasi Pintar UKM – 23 Mei 2012
    • Tamhidi USIM – 23 Mei 2012
    • Asasi Sains & Asasi Pengajian Islam UM – 27 Mei 2012
    • Asasi Sains UNIMAS – 27 Mei 2012
    • Asasi UIAM – 2 Jun 2012
    • Asasi UiTM – 2 Jun 2012
    • Asasi UPNM (Pelajar Kadet) – 20 Mei 2012
    • Asasi UPNM (Pelajar Awam) – 24 Jun 2012 

MOHON BANTUAN KEWANGAN BAGI PELAJAR ASASI




RAYUAN UPU


syarat-syarat

  • hanya kepada calon yang gagal menerima tawaran ke IPTA/politeknik premier
  • kemuka permohonan dalam tempoh 10 hari bekerja selepas keputusan rasmi diumumkan
  • calon yang gagal menerima tawaran ke IPTA namun mendapat tawaran ke matrikulasi MASIH boleh kemuka permohonan rayuan.. (tetapi masa proses back-end, calon yang sudah berdaftar dengan matrikulasi tidak akan dipertimbangkan kemasukan ke IPTA)
  • dasar pilih kes rayuan untuk mengisi kekosongan tempat mengikut program pengajian (doa2 la ada tempat kosong)
  • keputusan rayuan dijangka pada minggu kedua Jun. 
  • jika tiada tawaran dari IPTA selepas empat minggu dr tarikh pendaftaran IPTA, rayuan dianggap gagal.

GOODLUCK RAKAN2 SEPERJUANGAN :)









hadiah hari guru... yang paling best~!

salam..

heheh.. semua orang tahu, hari ni hari GURU kan ! hehhe.. so, ceq ucapkan selamat hari guru kepada semua guru di Malaysia ni :)

cakap tentang hari guru, teringat bila mak aku penat bukak pembalut hadiah *penat tapi best* pemberian anak-anak murid dia. hahaha.. siapa yang tidak gembira apabila diri dihargai kann.... tapi, jadi cikgu ni, bukan setahun dua ja, tapi bertahun-tahun.. mama *gedik je panggil mama, selalu panggil mak. hahhaa* aku dah berkhidmat hampir 15 tahun dah.. so, kadang2 ada la jugak jenis2 hadiah yang boleh dikategorikan dari pemberian anak murid diaa. hahha. kelakar? benda ni serious okay :P

kategori hadiah *pemerhatian aku*


  • hadiah biasa
- pasu bunga kecik
- kad hari guru
- pewangi dalam botol bunga (zaman dulu femesss)
- key chain
- dan lain-lain


  • hadiah ringkas
- pen merah
- coklat
- bunga mawar fresh
- sms
- mug cawan

  • hadiah rumit
- cenderamata dari melancong
- makanan buatan sendiri
- kain baju/tudung
- pen yang diukir nama
- tuppaware/minyak wangi *mahal kot*

so.. masa korang kecik2 dari sekolah rendah sampai la sekolah menengah, korang selalu bagi hadiah dalam kategori apa ek? hahahha

meh aku terangkan hadiah pemberian yang ideal...

islam mengajar kita untuk bersederhana dalam setiap perkara. so, lebih baik kalau pilih kategori hadiah ringkas. kenapa? okay, aku bagi contoh.. pen merah.. bayangkan, kalau cikgu bagi satu kerja sekolah.. agak2, berapa banyak buku dia kena semak?? dalam satu hari tu pulak, berapa banyak kelas yang dia ajar? tambah-tambah semua, cuba kali dengan 5 * sekolah 5 hari seminggu* lepas tu kali 4 * 4 minggu sebulan dannnnn kali 11 *11 bulan setahun*.. agak2, berapa banyak duit cikgu kena beli pen merah? kat sini dah boleh nampak, bagi pen merah amat bermakna buat guru2. heheh .. jimatttt duit cikgu..

ada sesetengah lak hadiah yang jenis boleh guna kat rumah macam mug cawan.. memang akan selalu digunakan dan... maybe akan selalu dikenang.. mana tahu. :) then, macam barang2 yang boleh dipakai sehari/sekali macam bunga,coklat atau sms... maybe x kekal sampai tahun depan, tapi benda2 ni x menyusahkan cikgu2 nak simpan pasu bunga kecik ceria 99 . ye la.. nak buang sayang, x buang semak.. huhu.. jangan la membebankan cikgu anda.. contoh anak murid mak aku yang sorang ni.. bagi coklat hershey's.. so sweet what.. :)


so... pilih la hadiah mana yang korang nak bagi. asalkan tulus ihklas dari hati. :)

ciaww

Family bonding : MPDM camping, Tasoh Lake Resort

Assalamualaikum dan selamat sejehtera, :) hari ini aku nak bercerita pasal kem MPDM yang baru je habis semalam. nak update blog ni bukan s...