Sunday, February 15, 2015

mewangi - Akim & Majistrate

sebuah lagu tu sangat bermakna kalau kita hayati lirik dia. lebih syahdu gitu. aku tak tahu la korang translate maksud lagu tu macam mana but this one is based on my perspective. enjoy

selamanya
setiap waktu, setiap masa dan setiap saat

hati ini akan selalu memujamu
hati tu selalu ingat dan sentiasa rindu-Nya

mencintaimu
perasaan sayang cinta kepada Nya

adalah dahagaku
keinginan yang perlu mahu penuhi. fitrah.

waktu
masa yang datang dan pergi

dengarkanlah
meminta sesuatu. 

selalu dekatkan ku dengannya
mahu sentiasa berhubung dengan Allah. sentiasa mengingati Allah

hingga
sampai

ku menutup mata
mati. meninggal. dicabut nyawa

satukanlah hati
agar hati dan iman dicampur sebati

jadikan malam ku lebih indah
malamnya dipenuhi dengan ibadat. tahajud, solat taubat, qiamullai 

jadikan siang ku lebih terang
melakukan perkara yang bermanfaat dan mendekatkan diri dengan Allah pada waktu siang

biarkan bunga ku mewangi
bunga di sini ibarat iman. iman ada waktu naik dan ada waktu turun. 

selamanya
setiap masa

selamanya
setiap masa

adalah cintaku kepada dirimu
memang fitrah manusia mencintai dan cinta dia adalah pada Allah dan Rasul

mencintaimu
perasaan kasih dan sayang kepada Nya

seumur hidupku hanyalah padamu
waktu hidup dia hanya lah untuk beribadat pada Allah

ulang chorus


so thats all. hehe. you know.. dalam hidup ada banyak perspektif. and kalau tgk perspektif yang lain... boleh jadi maksud.. its just somebody yang berangan dan merayu tak habis-habis bagi kata-kata manis untuk memikat someone yang dia suka. hahhaa. 

okay thanks for ur time. sorry kalau ada salah dan silap.

would appreciate a lot if you could put some of ur opinion in comments below. 


interview usm. how i prepared?

salam. hai. minggu UPU dah tamat kan? ke belum? aku x update la hahhaa. biasalah zaman dah berlalu. so apa aku nak share kat sini ialah apa aku prepare untuk interview dietetik.

kalau korang tengok post bawah-bawah, aku dah share pasal interview aku dulu. but then i just wanna share it again. why? because you must well-prepared!

tips aku..

First - check kau dapat ke tak temuduga. ada segelintir tu Universiti akan hantar mcj bagitahu diaorang dapat interview tapi untuk kepastian dan langkah berjaga-jaga, lebih elok kalau korang selalu update dan check sendiri kat laman web. maksud aku disini, jangan tunggu dapat mcj. haha.

Second - macam aku dulu, aku tak ingat aku pilih kos apa. then bila dapat interview aku sendiri macam 'eh aku memang pilih ke kos ni??' haha. tapi tak mengapa. korang still ada masa. so masa yang ada tu gunakan sebaiknya.

  • cari segala yang berkaitan dengan kos korang. cari peluang pekerjaan yang ada. semualah yang berkaitan dengan kos korang. make sure u r keep on track. jangan cari banyak maklumat then korang tercampur itu ini. haha. haru weh. 
  • search background universiti pilihan korang. macam siapa dekan dia.. VC dia.. semua lah. tapi aku x buat pun dulu. sebab tak ada orang bagitahu pun. dan alhamdulillah tak ditanya. haha. aku dah la lemah bab ingat nama ni. hehe. so optional. kalau korang rasa perlu ingat.. sila lah hafal
  • cari la senior sorang. korang rujuk. sekarang semua di hujung jari. haha. facebook kan ada. facebook connecting people.
Third - dress good. clean. pergi la search cara-cara afdal nak duduk macam mana.. nak cakap macam mana.. secara ringkas aku boleh bagi... jangan silang kaki, duduk tegak dengan tenang, senyum, cakap dengan jelas, kurangkan pergerakan tangan, JANGAN JADI PASIF! kalau kau pasif memang silap la. macam peluang dah ada depan mata tapi kau berjalan je nak rebut peluang tu. walhal yang lain berlari siap naik jet lagi. tapi bila dah tak pasif kau jangan terlalu poyo lak. macam kawan aku.. (interview kelab). orang tu tanya soalan kat aku, tetiba dia yang jawab. haha. aku rilek je la sebab aku nak try nasib je. hehe. tapi kat situ leh amik pengajaran lah. 

Fourth - kalau tempat interview tu jauh dan korang tak pernah pergi, sila lah bukak google maps. hahaha. serious ni. dan jangan lupa book hotel/motel/rumah tumpangan. senang nanti tak payah nak cari-cari dah. 

Fifth - bawak pen. susun sijil ikut tahun. yang paling baru dan diikuti paling lama. then jangan lupa sarapan. kalau boleh beli la biskut. mana tau lapar masa nak daftar ke. hee. then, apa lagi ek.. haa minum banyak air. jangan dehydrated. tak nak dalam bilik interview nanti kau nampak macam tak bermaya je. emmm tu je kot. kalau ada apa-apa nanti aku update lagi.

kalau ada apa nak tanya u guys can just email me at aisyahawien@gmail.com kalau aku tahu, aku jawab. insyaAllah. all the best! ingat rezeki Allah yang bagi. :) kerja kita buat yang terbaik je. mulakan dengan baik dan habiskan dengan lagi baik. thats all from me, harap bermanfaat. goodluck~

i would be happy if u can give some response in comments below. 

Monday, February 2, 2015

kenapa lama tak update blog?

salam. hello! :D

hehe. sekarang ni cuti semester. yahoo! tolong jangan tanya apa rutin harian aku. hehe. tapi at least aku tak ada la melingkaq atas katil ja. tau dak melingkaq tu apa? hahaha.

so... aku lama tak update blog sebab somehow masa aku dekat U tak begitu lapang. ada ja time nak rilek-rilek tapi, tak membangunkan mood aku nak blogging ni. besides, aku perlukan masa yang lama untuk update blog. bukan sebab susah atau wifi USMSecure slow, tapi sebab aku nak feel okay. feellll bebeh. hahaha. kadang-kadang tu pulak, bila dah buka blog.. aku jadi blur. walhal banyak gila benda aku nak kongsikan. hahha. apa-apa pun.. YAY CUTI SEMESTER! hahaha

salam sayang.
awien.

Family bonding : MPDM camping, Tasoh Lake Resort

Assalamualaikum dan selamat sejehtera, :) hari ini aku nak bercerita pasal kem MPDM yang baru je habis semalam. nak update blog ni bukan s...