Friday, May 9, 2014

interview dietetik. usm. hehe

assalamualaikum. hehehhe

alhamdulillah.. selesai interview dietetik aku. fuhh.. my first interview. not bad. well, last kne interview mse aku sekolah rendah. tu pun untuk jawatan ape tah.. haa, ketua pengawas. tu tak kire r sebab mak aku cikgu sekolah tu kan. hahhaha.

okay. biar r aku cerita sikit. mne tau besok ade adik2 yang nak pergi interview untuk course ni jugak ke. aku share pengalaman je. kalau membantu, alhamdulillah la.. kalau x seberapa.. harap maaf, ini mungkin hanya sekadar bacaan ringan. hee :)

aku serious nervous sangat. hhahahha. aku mula2 x tahu pun dietetik tu amende. bila dah dapat interview, baru la aku selidik. oo.. ini rupenye kerja dietitian. sejak aku google pasal course dietetik ni, tetiba aku rasa macam.. dah "jatuh cinta" pulak dengan course tu. hehe.

dietetik? amende?

dietetik ni.. hmm.. aku bagitahu ringkas2 je.. yang len, kau pandai2 cari.. kalau x nanti, kau mesti x ingat.. so, buat la homework sendiri ye.

dietitian ni, kerja dia.. berkaitan makanan. mostly akan bekerja di hospital. ade je yang kerja dekat klinik kesihatan dan kerja luar macam institut pemakanan. dietitian ni berbeza sikit dengan nutritionist. (mse temuduga berbelit lidah aku nak sebut bende alah ni. nervous punya pasal kan. haha. redha je lah). aku bagi dalam point lah. aku tau. kau mesti malas bce kan. :p

dietitian

  • MERAWAT penyakit dengan membantu pesakit melalui kawalan pemakanan pesakit. corak pemakanan,penyakit,persekitaran dan keperluan pesakit akan dikaji. 
  • mostly interact face-to-face dengan pesakit. lebih personal
  • pakar dalam bab pemakanan, nutrisi, zat makanan, dan lain-lain.
nutritionist
  • lebih mesra dengan komuniti
  • bekerja di klinik kesihatan and mostly untuk komuniti la
  • MENCEGAH penyakit kronik dari menjadi lebih teruk
  • kebanyakkan anjuran progam/kempen ni, kerje diaorang la
  • beri informasi tentang penjagaan makanan
  • interact mostly dengan orang yang sihat
ok. pengalaman aku. aku duk kedah. interview dekat kelantan. jauh tu.. hahha.. kau try la sendiri travel dari kedah ke kelantan. SATU FAKTA MENARIK. aku x tahu pun sebelum ni.. hahha. jalan ke kelantan x ade tol. aku macam.. biar betul! x caye kot. haha. tp memang x de tol. hehe. jimat lorh.

apa kau kne buat kalau dapat inteview course ni? apa persedian kau untuk interview course dietetik?
  • selidik pasal course ni.. (duhhh -.-)
  • beza kan dengan course2 yang mungkin ada persamaan. mana tau panel temuduga suh kau compare. (memang suruh pun)
  • selidik pasal usm. kalau rajin la. (aku x buat pun dan panel x tanya pun. lol)
  • be prepared about ur body language. kau pergi la google pasal psikologi sikit. aku tnya cousin je. 
  • prepare baju yang.. elok la. dan jangan lupa seterika. serious. -.-
  • be confident. untuk temuduga. 
  • buat nota ringkas kalau rse sherammmm sangat kann
  • google map. mana tau kot sesat ka
ala. kau buat kajian sikit la. kaji ape itu dietetik semua. tu je. 

temuduga aku pukul 8.15 pagi. awal tu.. bertolak dari kedah pukul 12 malam. sampai sana pukul berapa tah.. 5 lebih sampai dah rse. aku siap2 dengan baju kurung... then.. pergilah ke USM Kubang Kerian. 

susah jugak cari tempat. sebab aku tersesat dekat blok mna tah. then tanya staf usm tu. pembantu pentadbiran rasanya. dia kecek kelate. NASIB BAIK KOLEJ MARA KULIM DULU RAMAI BUDAK KELATE. family aku semua bergantung pada aku je la kalau ore kecek kelate. sebab family aku x pehe (x faham). hahha. makanan kat cafe sedap gak. hehe

sampai dekat tempat temuduga, ade macam kerani (kot) dia minta sijil. check2 slip kehadiran dan sijil akademik. lepas tu ada ujian rabun warna lak. aku lulus. alhamdulillah. then, tunggu la nk masuk dalam bilik. sekali temuduga 4 orang. aku tak nafikan ramai Chinese. ada yg dari a-level, matriks,asasi la ape la. 

sementara tunggu orang dalam bilik tu habis ditemuduga.. aku lepak kat luar dulu. duduk2 sambil sembang, kejap je la sembang nye pun. x tahu nak sembang ape. menguap je lebih. bukan aku sorang, semua lebih kurang sama je. ngantuk kot. atau maybe bosan. hahah. ok. sorry. skip kepada temuduga.. jeng3..

masuk dalam bilik.. panel temuduga (lelaki) yang bukak/pegang pintu. gentle gak r. hehe

mula2 panel tu perkenal kan diri diaorang. aku ni susah nak ingat nama. lebih senang ingat muka. so, aku punya la fokus last2 aku ingat dua daripada empat je nama penemuduga tu. lol. then dia suruh kami perkenal kan diri. aku kira beruntung la sebab dalam bilik tu.. yg ditemuduga ada 3 perempuan melayu, 1 perempuan cina. so, x de lah kekok sangat. Dr tu cakap dalam bahasa melayu, so kami pun cakap la dalam bahasa melayu. kalau dalam batch sebelum ni, kakak tu cakap ade test dalam bahasa inggeris dan melayu. cuak jugak aku. haha.

Dr. : sila perkenalkan diri kamu.. latar belakang, family,dan kenapa pilih dietetik?
aku : pot pet pot pet. heheh

alhamdulillah.. soalan yang dia tanya aku boleh jawab. syukur. ade je soalan killer macam..

"karbohidrat ada berapa jenis?"
"apa beza dietitian dan nutritionist?"
"kamu tahu masak?"

walau x ambil bio mse matrik, boleh la aku jawan soalan dia sebab search google punya pasal. hehhe. kalau nak harap spm.. erk.

cmni je.. kalau dia tanya, kau jangan jawab something yang kau x berapa pasti. JANGAN TUNJUK PANDAI LA. serious. sebab nanti kau kne balik. contoh?

Dr : "apa itu dietetik?"
candidate : "dietetik tu macam merawat penyakit. bla2.. penyakit berjangkit nanti bla.. bla.. bla,,"

then tetiba Dr tu akan tanya.. (walaupun macam krik krik je)

Dr : " bagi contoh penyakit x berjangkit "
candidate : "penyakit x berjangkit tu, maksudnya tidak terjejas walaupun berlaku persentuhan bla.. bla.."

jawapan dia senang je.. sakit jantung, diabetis. kanser.. 

diaorang x nak kau skema sangat. x nak lebih kepada theory. kne open la. ringkas dan padat. so, semuanya ikut kepada apa yang kau jawab. then, diaorang akan tanya soalan berdasarkan respon yang kau bagi tu.

emm.. gatal sikit.. sebelum pegi temuduga.. kene daftar dekat pendaftaran setempat dulu dekat kantin. sign nama then isi borang. lepas sign kertas, aku duduk sebelah makcik ni. nak isi borang kan. aku tgk mak cik ni sorang je. pastu tetiba dia beramah mesra dengan aku. aku pun layan je la. hahhaa. mak cik tu orang terengganu. aku ni, kalau dengar orang cakap terengganu, automatik suara Ustaz Azhar berkumandang dalam otak aku. hahahha. semua lebih kurang sme je.. sembang punya sembang, rupa-rupanya anak dia kat depan r.. hensem gak. muka nerd je. heheheheheheh.. anak dia amik course kejururawatan. anak bongsu. aku pun " oh ye ke? " . hahha. sekadar melihat. kejap je la. tgk lame2 bahaya. hahah

tu je la. sekian. 

ngantuk r. huhu.

ape2 pun.. usaha tangga kejayaan. rezeki Allah kita x boleh nak duga. kalau x ada kat dietetik, mungkin ada kat tempat lain. kau tahu x.. dalam 100++ permohonan.. USM nak 25 ORANG SAHAJA. hahha. how bout that?

p/s: hp battery mati. charger buat hal. adik2 aku semua phone battery low tahap gaban. abah aku orang paling bahagia sebab anak2 dia x pegang hp. huuuuuuu. abah aku bawak 3 phone. apa cita? nk pinjam pun x bagi. saje je. hahhah. x pe la. at least, lebih masa dengan family. ye lah. kalau teknologi dah ada kat tangan.. faham2 je la. fesbuk memanjang. 

ciaw. all the best!

34 comments:

  1. salam kak. saya dt iv dietetik. boleh tak bagi tips sikit pasal iv untk course ni? saya nervous laaa :(. thanks so muchh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. tips? emm pastikan awak tahu apa itu dietetik, then, kena jual diri sikit. maksudnya, be confident but not over confident. then pengetahuan am macam... serba sedikit pasal pemakan cmtu la.. jenis carb.. piramid makanan... lebih kurang cmtu lah.. membantu ke? akak x tahu nk bg tips ape lagi. hehehe. apa kata awak yg tanya lak.. hehehhehe

      Delete
    2. hahaha kak, thanks so much! membantu sgt!! heee

      Delete
  2. Hai sis. Mcam mana pathway you jadik dietitian ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai.. so far.. quite intresting lah. i belajar benda baru.. and the best part is.. i can use things that i learn in my daily life. belajar pasal makanan paling best.. baru2 ni belajar pasal minerals yang kita patut consume .. which should we consume more and mana yang patut kne kurangkan.. tapi.. mula2 macam seram sebab kena belajar anatomy (which i memang akan avoid since lepas spm).. but then.. it was fun. seronok belajar benda yang dekat dengan u. seronok belajar tentang diri u sendiri. conclusion is.. so far so good.

      i belum jadi dietitian lagi tauu. soon to be. insyaAllah. :D

      Delete
    2. Hahaaa okeyh future dietitan. But maksud saya to be a dietitan sis mula dri mana. After spm sis blajar dkt mana, course apa ?

      Delete
    3. ohh.. haha. u should ask me earlier.. x berapa faham soalan u. emm.. i started with science stream.. my result biasa2 ja.. means below 7As.. then i further matrik in modul 2.. math, chemis, physics and science comp. then after matrik.. i applied usm. tu je lah. haaa.. kind reminder.. different U hv diff requirement. mcm dekat USM, dia x perlukan bio semasa matrik.. tapi U lain minx.. so u kena pandai2 la cari Universiti yang ada kelayakan.. hope this will aswer your question :)

      Delete
  3. sis klaw kita terlpas @ x hadirkan dri waktu iv mmg x dpt ke msuk kos ni.. haish menyesal sbb x taw ada iv. so tggu iv dr upm je la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak masuk kos ni memang kena iv. nanti dia akan tapis and ambil yang lulus temuduga. and kes awak ni.. sy x tahu la.. kalau nk try jugak bleh tanya atau hubungi sesiapa yang berkenaan. tapi kalau x dapat, maybe bukan rezeki awak kot..

      Delete
  4. sis klaw kita terlpas @ x hadirkan dri waktu iv mmg x dpt ke msuk kos ni.. haish menyesal sbb x taw ada iv. so tggu iv dr upm je la

    ReplyDelete
  5. hi sis.. kalau nak ambil kos ni range pointer brape yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi... akak x sure la sbb tgk jenis lepasan. untuk stpm lain.. asasi lain.. matrik lain.. awak kne check dekat bahagian syarat2 kemasukkan.. tapi selalu 3.00 above la..

      Delete
  6. sis biasa dia ikot pointer sbjek yg dia nak (syarat khusus yg u mntak) ke atau overall pointer pngk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. untuk kemasukkan ke? dia tgk keseluruhan sy rasa.. kan syarat dia kene lepas pointer tertentu dgn kelulusan minimum subjek yang dia nak..

      Delete
  7. Assalamualaikum.. nak tanya boleh ke dari dietetik tukar kos ke vet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. saya tak pasti tapi kalau requirement atau kelayakkan awak nk masuk kedua-dua kos tu sama, boleh rasanya. knp? nk tukar ke?

      Delete
  8. semua course di usm memang ada iv ke ? Atau certain course sje ? Kalau x dapat iv means tak dapat usm ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua course di usm memang ada iv ke ? Atau certain course sje ? Kalau x dapat iv means tak dapat usm ke ?

      Delete
    2. Semua course di usm memang ada iv ke ? Atau certain course sje ? Kalau x dapat iv means tak dapat usm ke ?

      Delete
    3. x semua course di usm ada iv. hanya course2 yang tertentu sahaja ada iv. klu x dapat iv, masih boleh memohon lagi. rayuan dan sebagainya.. klu x dapat iv, awak x dapat course tu, jadi boleh cuba untuk course lain.

      Delete
  9. salam sis..nk tnye pasal iv kat usm tu..sijil akademik ape yang kena bawak masa iv tu?selain transkrip pointer, ape lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, selain transkrip pointer, kena bawa sijil spm. bawa la semua sijil lagi bagus. bawa dalam fail, susun dari yang terbaru hingga yang lama.. photostat siap2 salinan ic (kalau perlu).. insyaAllah sebelum iv diaorg akan bg list apa yang perlu dibawa.. klu dulu saya bawa semua, sijil kokurikulum, sijil buat cake pun saya bawak. hehe

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. Assalamualaikum. Nak tanya,apa yg kita perlu tahu untuk pergi iv dietetik? Mksud sy, pngetahuan yg kita prlu ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. paling penting tahu yang berkaitan dengan kos awak. apa itu dietetik? apa beza dietetik dengan pemakanan? selepas2 tu, mungkin tahu serba sedikit tentang pengetahuan am atau ttg kos awak la. macam food piramid, carbohydrate ada berapa jenis? complex and simple? etc etc.. cmtu la. jenis penyakit yang berkaitan. penyakit berjangkit atau x berjangkit? BMI normal brp? haa gittuw. ilmu dan pengetahuan ni luas, saya x boleh nk list out semua :)

      Delete
  11. Assalamualaikum akak.Bahasa apa yg digunakan?English ke?

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum sis , nak tanya if mcm saya lah kan lulusan stpm aliran kemanusiaan , boleh dapat ke if mohon deg. in dietetic ? and dia akan tengok keputusan spm tak , if tgok agak agak kalau spm maths tak credit(D) lepas tak ? really need your answer , thank you ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam aznie syahzany. aliran kemanusiaan tu ambil subjek ap ye? mostly course dietetik perlu ada sedikit subjek sc macam bio,kimia atau fizik. untuk memudahkan awak, sila search universiti yang menawarkan course yang awak nak dan tgk requirement utk course yang awak minat tu pada setiap universiti kerana kadang2 lain universiti, lain yang dia mahu. harap membantu :) selamat maju jaya!

      Delete
  14. Salam akak, selalunya students yg dapat course dietetik ni pointer berapa ye?

    ReplyDelete
  15. Salam akak, selalunya students yg dapat course dietetik ni pointer berapa ye?

    ReplyDelete
  16. Salam, Akak wahh dari kolej Mara Kulim? Now I'm in matrik kolej Mara Kulim. Pointer brapa yg kena dapat if nak mntk dietetion ni?

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum. Nak tanya masa IV penemuduga tengok fizikal tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai sorry ttiba je msuk nk tnya awk iv 9 jun ni jgk ke?

      Delete

Family bonding : MPDM camping, Tasoh Lake Resort

Assalamualaikum dan selamat sejehtera, :) hari ini aku nak bercerita pasal kem MPDM yang baru je habis semalam. nak update blog ni bukan s...