Saturday, August 31, 2013

merdeka di KMKu. rasa apa? ahahha


MERDEKA!!!!!

 

ada segelintir yang menyambut hari kemerdekaan ini dengan majlis makan, tak kurang dengan aktiviti bersama kawan2.. ada juga bagi pelajar asrama/kolej/U yang sambut hari kemerdekaan dengan aktiviti2 macam... er.. majlis? aku la tu. dari pukul 8 sampai 12.30... tudiaaa hang. haha..

harini aku puasa. macam pelik puasa hari jumaat tapi.. ceq puasa jugak.. errr... hmm.. lepas ni ceq tau dah la hari jumaat x yah puasa. kenapa? ada laa.... btw.. aku lepak dorm Bella je tadi. lepas study chemis.. masuk dorm dia.. then sembang2.. sempat jugak kitaorg ajuk shipuden. hohoho.. aku ni terror gak r berlakon *bajet puji diri sendiri. hahah* tapi dengan kawan2 jeww.. depan orang aku nervous siott. *siot tu mencarut ke?*.. then tertidur dalam pukul 1 lebih sampai 3 ... hampeh... hahhaha.. ingat nak buat kerja KULIAH *aku sebut kerja sekolah ja. tapi ada segelintir x nak perkataan sekolah sebab kurang matured agaknya*.. last2... tido je keje. then, aku balik dorm aku, dorm Z. ye lah.. kesian cubemate aku tu lepak kat cube tu sorang2. hati kawan kena jaga maaa.. LAGIPUN.. aku dengan cubemate aku tu.. pegang macam satu prinsip la.. prinsip hidup laki bini.. PRINSIP JE! maksudnya... secret antara kami... nobody should know.. lebih kurang camtu r... lepas solat asar.. aku..... nak tau aku buat apa? aku clean cube. bukan kemas katil, sapu sampah je.. aku lap loker... siap buh pewangi lagi ok. *dah disahkan wangi oleh budak cube lain*. pastu, mop lantai.. sapu lantai.. lap kayuu.. (dinding cube aku bukan dinding batu.. ada kawasan kayu sikit kat atas dia)... then.. tukar alas meja.. (aku lekat kad manila atas meja. habuan conteng2 nak congak.. so, sebab dah penuh congakan aku, terpaksa la tukar alas baru. hoho).. lagi... x dak pa kot.. sedaq2 masa dah 7 ptg. then, aku cop la tandas.. (letak toiletries je depan pintu tandas).. sebab nak tunggu lambat gila kot.. dah la malam tu ada majlis sambutan hari kemerdekaan.. baju, aku x dak.. t-shirt semua I basuh. BASUH. ada jubah je. tu pun labuh semacam.. aku stapler jubah tu. hahahhaha. then, baran gak r bila ada orang potong line mandi aku. masuk selamba derk ja. hareee.. adoiiiiiiiiii.. tapi aku sabaqqqq je la kann.. lantak r.. nasib baik Pain bagi dorongan kat aku.. tabah la jugak hati ni bila ada kawan yang memahami.. bhehehe. habis urusan kat tandas.. masa tengah seterika tudung.. TETIBA SHIDAH HABAQQQQ... kena pakai pakaian smart casual lak.. time tu aku dah bebal semacam kot. SERIOUS. hahha.. tetiba lak azan maghrib berkumandang... aku kena bukak puasa... nak cari baju t-shirt lagi.. ah sudah.. tensionnnnnnn. tension2 pun.. aku minum air bukak puasa dulu.. then solat maghrib.. pastu.. aku cekau je la baju muslimah KMKu aku. walaupun pg td aku dah pakai baju tu. eiii.. i hate it.

dah turun DS, (dewan selera).. aku tgk.. lengang gila. hahha. nampak sgt kami lambat. maybe yang lain pi solat kot. aku dah solat kat dorm. so... boleh la makan lambat2.. masa nak ambil nasi, aku terpatahkan senduk plastik putih tu. errrrrrrrrr.. sorry abg DS. I terlebih letak force kat senduk tu. huhu.. yang pain lak pi timbus senduk patah tu dalam nasi. apa punya kerja la. alia lak dok gelak kat aku. siap kau!

dah habis makan,pergi surau.. baca yaasin.. solat isyak.. then ke dewan besar.. tempat dimana bermula getaran hati aku. astagfirullah..

aku duduk row second.. nak duk depan, cam x leh lak.. penuh.. "penuh"..

bermula lah majlis dengan lagu mara... semangat deh. ahhahah.. bla2.. persembahan itu dan ini.. tetiba aku nampak PMP. erk. time tu lampu tutup.. tak salah aku time tu tengah tengok video kelas E. serious gempak! gempak bangang abadi.. antara semua video.. aku dalam dilema kelas E dan F. hoho.. radje stylo kot. (x tau eja nama camna.. tpi, kawan aku dulu nama cmni r. hehe).. macho tu ada la sikit. SIKIT. sikit ke? entah :P. sambung PMP balik.. dia datang dengan kawan dia.. perempuan la.. perempuan tu senang je cari tempat duduk sebab dah memang kawasan perempuan kan. haha. yang PMP lak duk hegeh2 x tau nak pi mana. budak perempuan tu *aku tau nama dia. but i wont mention it. * suh PMP duk dpn aku tp dpn aku ada beg..beg sapa x tau lah kan..  dy x duduk pun kat depan. dia pi barisan aku... sebelah aku lak ada 2 kerusi kosong. *aku duduk kawasan hujung.. tu yang PMP boleh ada kat kawasan tu. hehe*. aku toleh jap kat PMP, then dalam beberapa millisecond (TUDIAAA) aku toleh muka aku balik.. just bagi syarat dia boleh duduk. tu pun kalau dia nak. tp jauh2 la kan. takut laa... then, tetiba lampu dibukak.. teruih PMP lari. heheh.. malu kee?? :P:P

tu satu.. ada banyak lagi. Selalu terserempak mata ni dengan PMP. tapi aku gerenti.. kalau aku cerita semua sah.. aku kantoi. kantoi aku PERNAH SUKA kat PMP. sekarang x suka ka? emm.. x kot. kalau suka sekalipun.. i will make myself not to like him. serious. nak hegeh2 kat orang? sorry lah. x nakkk~

ada sekali tu PMP duduk kat depan aku. bukan barisan depan.. mmg depan.. camna nak habaq nih. faham2 sendiri je lah. aku x berani nak toleh kat dia. takut, dari mata turun ke hati.. sebab, sejarah dulu mmg pernah turun. haha. bahaya! tapi, anak mata ni berfungsi jer. haha. aku nampak macam dia toleh kat belah aku.. wow. berani nya sebab dia toleh kat kawasan perempuan. wow. wow. tapi, aku x rasa dia toleh untuk tgk aku.. sebab... ada kawan aku yang cute miut kat sebelah.. so, maybe dia tgk orang sebelah. lagipun aku ada satu prinsip bab2 tgk ni.. andai kata ada seseorang tu tgk aku, aku x kan assume dia tgk aku selagi dia x cakap dia tgk aku.. sebab, ada lagi 799 pelajar kat kolej KMKu ni. aku rasa macam perasan gila kalau aku assume somebody tu tgk aku walaupun 89% somebody tu memang memandang aku. entah la. kalau aku rasa somebody tu tgk aku pun, aku simpan dalam hati je la. tapi.. aku memang x leh tgk PMP. x tahu la apa yang menarik sangat kat diri dia.. asyik turun ke hati je kalau memandang. nak kata hensem.. errrrrrr, x kot. kawan aku cakap tak. tapi x tau la kalau taste aku mmg jenis macam tu kan. hahha. aku mmg suka yg x berapa nak hensem tapi ada rupa.. hensem untuk aku sorang je. hehehe. ok. sebab dah suka, aku rasa PMP tu hensem. :P:P

 seronok sambut merdeka kat kolej mara Kulim walupun pada awalnya aku bebaiii. hehhe..persembahan gempak.. xsemua la.. tapi best.. lot of memories. sweet one. hehe. persembahan gimik.. grand kot.. tambah2 lagi masa depa bukak tirai. fulamak.. bau Wangi bek safi. hahahhahahaha. :P cuma... kenapa dia x suruh kami nyanyi lagu patriotik? akudah semangat kot la depa nak pasang lagu merdeka.. lagu barisan kita ka.. hahha.. tapi x dak pun x pa.. :) biar aku nyanyi kat dorm jeeee

ok la.

bye.

mungkin aku merdeka dari penjajah *secara lahiriahnya*... tapi.. aku masih belum bebas dari perasaan suka ni. haiyaa

Pfttt... he’s back in my mind. Again. Ingat senang ke nak buang? Ya-Allah, tabahkan iman hambamu yang x seberapa kukuh ini.. amin..

Selalu kalau aku nampak dia, aku boleh buat2 x nampak. Dua tiga hari ni, x boleh nak buat2 x nampak sebab.. DENGAN JELAS AKU NAMPAK! X leh nak cover dahh~
 
sedikir gambar untuk kenangan.. ciao~ *x leh. internet ciput* hahhaa
 
 

Thursday, August 22, 2013

its all about formula and planning.

salam..

i did my UPS. what a released. ok. i LIED. its not that released. of course not when you know other big EVENT will come to you. yes. UJIAN SEMESTER 1. just around the corner. i am serious. we will never realized how much time had gone and how much we actually use it wisely. well, i did count for myself.. and.. i almost used it wisely. maybe. i am not so sure. i don't have any log book. sorry.

btw.. ever heard of.. failed to plan, then plan to fail? well... its so undeniable. serious. well, lets think about it.. A don't have any plans regarding managing its time to study.. while B already state clearly somewhere *maybe in its brain* what to do and when to do. so.. talk no more.. which one do you think able to perform better? of course B. right? ok..

so.. i did plan my work but somehow.. i failed to.. how to say.. well.. i didn't do it. huhu.. that's another thing. yucks.

hey.. i wanna share some formula that i made myself. wanna know? its about chemistry. and physics. there's other formula but.. i just wanna share this two formula right now. oh, this is for matriculation students but others might find it useful too.. idk.. suits urself.

ever heard of prefixes?
its about mega, milli, deci.. and others.. well.. its a lot effort to memorize it one by one.. so.. my technique is.. memorize it in happy birthday song. my friend memorize it by ultraman song whis is super damn cool because.. she's a girl. :P

so.. lets start.. u can start by decreasing or increasing its value.

pico
nano
micro.....

milli
centi
deci...

deca
hecta
kilo
mega..

giga
T.E.R.A .....

i sing it from small to big.. so.. its values.. start from ten to the power of -12 and the increacing to -9,-6 and -3 (which the differences by 3). then.. just count as usual. -2,-1, then back to 1,2,3,6 an so on.. until 12.

i am hoping.. you can understated this.

for chemistry..
someday.. you will learn about.. hydrogen spectral series.. there's 5 type of series..


  • lyman
  • balmer
  • paschen
  • brackett
  • pfund.
not going to explain what it is about.. but.. my suggestion how to memorize it is... by using LEPAS BERAK PI BASUH PINGGAN formula! well.. this is my formula, of course i can memorize it. if you can't use mine.. maybe you should use other that you create yourself. its better. btw.. i was "sakit perut gilaa" while created this formula. so, there it goes.. x sopan betul. hahahhaha..

so, thats it from me. thank you for your time. :)

p/s: crazy talking and writing in english because.. i having MUET soon. so.. practice make perfect isn't?


Friday, August 2, 2013

beri sebelum meminta..

salam..

emm... Alhamdulillah aku dah sampai rumah . hehe. tu yang boleh online. bukan kat kolej mara tu x boleh online. boleh jaa. dengan wifi sini sana.. haha. cuma, aku je yang hadkan diri aku dari online. bukan apa, takut orang Nampak kebodohan aku ni nanti >.<

lagipun... orang yang menahan diri tu salah satu ciri2 orang yang Berjaya.. online2 ni.. InsyaAllah... lepas kerja pun boleh online. haha. lagipun aku x dak la hot2 sangat nak bajet online 24 jam. syukur aku x dikurniakan ujian Hot ni. hehe

btw.. selain menahan diri dari online, aku tahan diri dari tgk PMP. ahh sudahh. sapa pulak PMP ni.. haha.. PMP ni bukan sapa2 pun.. just someone that.... emmm.. x tau nak cakap macam mana.. tapi bukan crush la.. please.. x nak masuk zaman sekolah macam dulu.. erkkk... cukup je la aku cakap PMP ni menarik perhatian aku.. pergi mana aku mesti Nampak dia. aku x cari, tapi mata yang jumpa.. so, aku cuba belajar menahan diri dari Terrrlihat PMP. takut.... dari mata turun ke hati. huhu

ok. serious weh, panjang mukadimah aku. dah la macam x berpatutan dengan tajuk kan.. okay.. apa yang aku nak cakap lepas ni.. adalah... umum.. so, tolonglah sesiapa yang baca mohon jangan terasa kerana sesungguhnya apa yang aku tulis ni adalah peringatan untuk aku juga.. segala yang baik itu datang dari Allah SWT dan cacat cela yang buruk itu semuanya dari kita yang bergelar manusia.. atau senang cerita aku yang tengah menaip ni..

semua orang ada matlamat kan? salah satu matlamat aku... nak jadi pemimpin.. pemimpin kepada diri, kepada kawan, kepada keluarga atau rakan sekerja nanti. aku tak kisah.. tapi target aku.. nak jadi pemimpin.. pemimpin yang berkaliber dan dihormati.. dan, aku tak tergesa-gesa nak jadi pemimpin sebab... aku NAK jadi pemimpin yang berkualiti. ya, memang kita boleh menimba pengalaman.. tapi aku nak menimba ilmu dahulu.. baru aku cari pengalaman... if you know what I mean. dan kepada yang dah atau tengah jadi pemimpin, tahniah aku ucapkan.. sebab sanggup memikul tanggungjawab dan amanah..

tapi kadang-kadang kita lupa.. setiap perkara setiap perbuatan kita di atas muka bumi ni.. pasti akan ada balasan nya dari Allah SWT. what comes around goes around..

contoh...

kalau aku sebagai pemimpin nak semua anak buah aku hormat aku sebagai pemimpin.. tapi pada masa yang sama.. aku KUTUK PEMIMPIN YANG SEDIA ADA... macam mana? macam mana anak buah aku nak hormat pada aku??.. senang cerita.. x semua rakyat Malaysia ni sokong perdana menteri kan? dan antara yang tak sokong tu, x semua yang mengutuk, mengumpat dan mengeji.. hanya segelintir sahaja.. so.. bila kita sendiri ni mengutuk PM yang jawatan dia paling tinggi dalam Negara.. kita ni yang hanya ketua kumpulan.. ketua kelas.. ketua perwakilan pelajar.. nak rasa hebat? perasan hebatlah kita kalau dah sampai boleh comment kerja PM.  kalau kita dah boleh kutuk PM punya kerja.. agak2 la kan.. anak2 buah kita ni semua dah perfect ke? adakah kita rasa terbeban.. benci.. rasa masalah bila sesuatu tugas diberi kepada kita secara mengejut? atau.. kita sibuk Tanya... kenapa orang itu.. sekian, sekian... x suka kita yang jadi pemimpin ni..? kenapa nak heran? biasa la sebab kita pun kutuk pemimpin kita.. so, memang teruk lah diri ni mengharapkan sesuatu yang kita sendiri pun x lakukan.. aku bukan back-up PM. umur aku x cukup nak berpolitik.. tapi aku tahu mana betul dan mana salah.. insyaAllah. cuma, yang aku pasti.. kalau seseorang itu buat salah.. kita tegur.. tegur dengan penuh berhikmah.. dah paling kurang.. kita jangan ikut dia.. x payah nak mengumpat.

setakat ni je contoh yang aku boleh bagi.. minta maaf kalau ada terguriskan hati sapa2 tapi... aku cuma beri peringat termasuklah pada diri aku yang banyak membuat silap ni..

pendapat aku tak perlu didebatkan dan pendapat engkau x perlu dihujah.. cukup sekadar menerima isi yang benar. salam..

Family bonding : MPDM camping, Tasoh Lake Resort

Assalamualaikum dan selamat sejehtera, :) hari ini aku nak bercerita pasal kem MPDM yang baru je habis semalam. nak update blog ni bukan s...