Sunday, March 29, 2015

mengejar cita-cita

salam. its 0530 already and i have not sleep yet. haha. tapi kita chill je sebab esok kelas batal, paling awal pukul 5 petang. cuma.... esok memang busy habis lah. hahhaa.

so, apa cita-cita aku? cita-cita pendek aku nak ada bmi yang normal. seriously, aku concern pasal bmi aku sebab.. aku ni bakal dietitian. besides, aku dah penat makan makanan yang x sihat. i mean come on, ni lah masa yang paling unggul untuk aku praktik kan apa yang aku belajar.

so, the result i got after aku diet.. i just lost 5 kg. they said it was pretty impressive but to me.. theres still a long way to go.

aku memang tak makan malam. last makan pun pukul 6 petang something. kalau aku lapar sangat, aku akan amik supper pukul 8 malam. hahaha. supper ke tu? bukan apa, better 4 jam sebelum kita tidur kita jangan consume any food lah. not good okay?

then, aku banyak minum air kosong dan sangat sangat sangat elakkan minuman manis. aku takut la duduk kelantan ni. takut makan manis banyak nanti kena diabetes. hahaha. roomate aku yang sorang tu kata.. lepas duk kelantan, bila dia balik kampung, dia rasa ayaq kat sana tawaq hebiaq. pergh keluaq dah bahasa kedah. hahhaahaa..

bila aku start diet, mula-mula tu macam orang pandang pelik la. even kawan aku pun macam.. weh.. ko makan tu je? like bla bla bla.. aku pun macam feeling x best la kan.. but then.. aku malas layan.. so aku just ignore lah. haha.

cakap pasal x makan malam ni kan... kann...

haritu.. aku tolong supplier aku promote bisnes dia.. dia buat bisnes makanan.. aku promote je sebab.. hehehe. sebab ada la.. then dia kata kalau dapat customer nanti dia bagi upah sebab aku mintak kat dia komisyen. aku bergurau je dengan dia sebenarnya.. dia nak bagi burger.. aku bukan makan burger pun. tambah-tambah lagi malam. tapi aku iyakan je la.. kalau dia bagi, aku tolak. xpun aku bagi kawan aku. thats my first thought la. then bila malam tu kami jumpa atas hal kerja, dia x bagi pun burger and aku macam lega la sebab... xyah membazirkan.. so.. aku sambung kerja aku.

kerja aku kutip duit malam tu. heee. kutip duit baju.. penat kot.. aku kena whatsapp sorang-sorang suruh bayar. semua dah ada dalam contact aku. hehehehehehehe. tapi tak pe.. aku rasa tu satu peluang keemasan untuk aku promosi apa-apa nanti ;)

then masa buat kerja, ada seorang ni datang.. banyak benda aku musykil dengan dia ni tapi aku macam biasa la.. buat derk je.. tengah dia nak bayar tu tetiba dia bagi aku burger.. aku macam eh dh kenapa pulak ni kan? pastu dia kata burger tu sebab aku tolong promosi. time tu aku macam blur-blur so aku pun amik je la. susah-susah nanti aku bagi je kat orang. pastu tetiba dia kata "makan tauuu". alamak.. hahah. habis diet aku. so lepas selidik.. rupanya dia tu bisnes partner supplier aku.. then.. dia tukang masak burger tu.. walaweh.. haha.. delivery oleh chef. gempak tak? hehe.

so aku makan la burger tu dalam bilik mpp.. x sanggup lak nak bagi orang lain. heee~ lepas makan.. ada pengarah Feski bagi makanan.. aku cakap x nak sebab aku x makan malam.. pastu semua gelak kan aku.. punca sebab aku cakap x makan malam walhal tadi dah makan burger.. weii... tu sebab ada orang bagi la.. lagipun dia siap pesan suh makan lagi.. haa.. xbek tauuuuu...

tu je kot nak cerita.. sje nak update blog.

aku selalu ada perasaan takut.. takut kalau orang tak faham apa yang aku nak sampaikan. hahahha.

ok la. ciao. night. salam. :)

p/s: thanks chef. really appreciate it, just wonder, kenapa u masih x approve friend request saya? haha


Wednesday, March 4, 2015

halatuju lepas SPM

assalamualaikum dan salam sejahtera. so, result SPM dah keluar. apa cer?

first aku nak cakap, redha la dengan result korang tu. benda yang lepas jangan dikenang. kau dapat result SPM teruk? x payah nak menyesal sedih bagai kenapa kau x study 5 bulan awal or whatsoever lah. x perlu. just ambil pengajaran.  sepatutnya, waktu ni kau kena ligat mencari jalan mana hala tuju kau. percayalah aku, aturan Allah tu dah cukup cantik untuk kita. aku bukan nak jadi cliche kat sini, tapi aku cakap berdasarkan pengalaman aku. cukup manis.

okay. aku nak kongsi sikit pasal halatuju selepas SPM. aku tak ada la senior sangat bab ni tapi, aku suka berkongsi bab ni. kalau ada permohonan jadi fasilitator untuk program2 selepas SPM ni memang aku nak sangat masuk sebab lepas SPM ni lah kehidupan sebenar korang bermula.

ok. aku letak link kat sini. korang masuk group fb ni. ada kaunselor yang tubuhkan group ni. group facebook halatuju pendidikan selepas spm



klik link kat bawah kalau nak beli buku panduan selepas SPM. x mahal pun. KAU TEKAN LINK TU SEKARANG!


then korang leh semak post2 lama aku dalam blog ni. kalau rajin and rasa nak tambah ilmu, pergi la tekan link link yang ada. serious aku cakap, maklumat di hujung jari, kalau kau rasa kau nak ilmu, pergi klik dan baca. tiada paksaan. kalau malas scroll, pergi dekat sebelah kanan aku dah classified. 

untuk yang result x berapa banyak A sebab korang datang lambat, yang lain dah ambil banyak A tu (lawak hambar)... jangan seteghessss. A bukan penentu segalanya. bilangan A bukan penentu tawaran U yang korang akan dapat. pengambilan student adalah berdasarkan merit.


kawan aku seorang tu, aktif kokurikulum, dapat 8A, ketua pengawas lagi.. dia mohon asasi undang-undang tapi x dapat. walhal aku dapat kurang 8A dah dapat surat tawaran asasi undang-undang. aku bukan nak riak ke apa tapi aku nak buktikan kat sini yang bilangan A bukan penentu kemasukan ke sesebuah IPTA. !

ni laman web MARA. jangan nak menggedik rasa MARA ni low class. aku cepuk jugak kang. jangan cakap.. ala, x nak masuk kptm.. x de class.. x nak masuk situ.. nak masuk UITM jugak.. kalau aku dapat budak macam ni, memang aku tenyeh2 dia.. ada impian nak masuk tu x pe, kemudian-kemudian hari mana tahu leh sambung pengajian dekat universiti impian korang. tapi kalau jenis memilih ni payah. nak yang branded je. adik, x kisah la awak duduk mana yang penting proses belajar tu. nah. TEKAN LINK, BACA, HADAM DAN ISI. 


perkara penting korang kena alert.. TARIKH TUTUP PERMOHONAN! tolonglah alert bab ni. jangan terlalu lambat mengetahui sesuatu. 

okay. ada yang runsing result SPM low, so dia takut nak kerja apa nanti. JANGAN! as i said before, jangan risau pasal result korang. macam ni la, aku dah jumpa ramai senior, pakcik makcik study kos lain, kerja lain. lagipun kerja ni semua rezeki Allah. macam mana sekalipun lepas kita usaha dan merancang bagai.. at one point kita akan serah segalanya bulat-bulat dekat Allah sebab Dia maha berkuasa. makanya wahai adik-adik, bila awak isi UPU atau sebarang permohonan, pilih la kos yang anda minat. KOS YANG ANDA MINAT! bila awak minat, awak jadi lebih produktif, kreatif dan segala yang baik-baik. idea akan datang sendiri. 

buat sementara ni, banyak ni je yang terlintas kat fikiran aku. kalau ada apa2 aku nak kongsi lagi nanti aku bagitahu. kalau korang nak tanya apa2 just tulis kat comment. and kalau nak secara personal, u guys can je facebook me at elims awien or just search aisyah shahrowi. kau jangan hack facebook aku lak. aku tampor kang. ok lah. thats all from me. all the best! 

nak gi kuliah niiii~

Family bonding : MPDM camping, Tasoh Lake Resort

Assalamualaikum dan selamat sejehtera, :) hari ini aku nak bercerita pasal kem MPDM yang baru je habis semalam. nak update blog ni bukan s...